Sobota,
9. 2. 2019,
10.25

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

Natisni članek

vlada Tajska

Sobota, 9. 2. 2019, 10.25

5 let, 2 meseca

Tajska princesa vendarle ne bo kandidatka za premierko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62
Ubol Ratana | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kandidatura sestre tajskega kralja, princese Ubolratane Mahidol, za položaj premierke na parlamentarnih volitvah, je, kot kaže, končana. Stranka, ki podpira nekdanjega premierja Thaksina Shinawatro, je namreč sporočila, da bo upoštevala kraljev ukaz in ustavila princesino kandidaturo, ki je v tajski kraljevi družini naletela na neodobravanje.

Stranka Thai Raksa Chart, ki je povezana z vplivno politično družino nekdanjega tajskega premierja Shinawatre, je v sporočilu za medije danes sporočila, da "upošteva kraljev ukaz" z zvestobo kralju in vsem članom kraljeve družine.

Kot so še navedli v stranki, bodo spoštovali "tradicijo in kraljeve običaje". Napovedali so tudi premor v volilni kampanji, da bi ponovno preučili novonastalo situacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Stranka je to sporočila le dan po tistem, ko je nepričakovano naznanila princeso kot svojo kandidatko na parlamentarnih volitvah 24. marca.

Brat nasprotoval kandidaturi

Tajska, turizem | Foto: Reuters Foto: Reuters Princesin mlajši brat Maha Vajiralongkorn, ki bo kronan v začetku maja, je napoved princesine kandidature v petek v pisni izjavi, ki so jo objavili na tajski televiziji, označil za popolnoma "neprimerno in neustavno" potezo. "Če želite v politični sistem pripeljati višjega člana kraljeve družine, je to v nasprotju s kraljevo tradicijo in kulturo države (...), to je neprimerno," je ocenil.

Današnja odločitev stranke, ki je podprla 67-letno princeso, dejansko razveljavlja njeno kandidaturo za položaj premierke na marčevskih volitvah, ki je bila deležna obsodbe kralja Mahe Vajiralongkorna, ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP. Strankina odločitev pomeni presenetljiv preobrat, ki bi lahko okrepil možnosti vojaške hunte na marčevskih volitvah, še dodaja AFP.

Princesa Ubolratana bi namreč lahko s svojo kandidaturo povsem premešala karte na političnem prizorišču na Tajskem, ki so ga doslej obvladovali člani vojaške hunte z generalom Prayutom Chan-o-Chajem na čelu. Ta skupaj s staro gardo v tajski kraljevi palači v milijarderju Shinawatri, ki živi v prostovoljnem izgnanstvu, še vedno vidi grožnjo za kraljevino.