Tožilstvo zavrglo obtožbe o posilstvu proti Assangeu

Švedski tožilec je zavrgel obtožbe o posilstvu proti WikiLeaksovemu predstavniku Julianu Paulu Assangeu.

Švedsko tožilstvo je ustavilo sedemletno preiskavo o domnevnem posilstvu proti Julianu Assangeu.
Švedsko tožilstvo je ustavilo sedemletno preiskavo o domnevnem posilstvu proti Julianu Assangeu. Foto: Getty Images

Odvetnik Juliana Assangea je že pred časom zahteval opustitev obtožb o spolnem napadu in s tem prekinitev preiskave, ki je trajala sedem let. 

Švedska je leta 2010 izdala nalog za aretacijo Assangea v povezavi z domnevnim posilstvom iz leta 2010, ki ga je Assange že takrat zanikal, saj naj bi bil spolni odnos z žensko sporazumen, poroča STA.

Assange v strahu

Leta 2012 je odšel v London na ekvadorsko veleposlaništvo, kamor se je zatekel, ko je v Veliki Britaniji izgubil boj proti izročitvi Švedski. Kot trdi Assange, se boji, da ga v primeru izročitve Švedski ta izročila ZDA, ki ga iščejo zaradi objave zaupnih dokumentov na straneh WikiLeaksa.

Se bo predal sam?

Assange je napovedal, da se bo predal, če bodo ZDA izpustile nekdanjo ameriško vojakinjo Chelsea Manning, ki je tedaj še kot vojak Bradley Manning Wikileaksu predala zaupne ameriške informacije, kar je povzročilo velik škandal v svetu. Manningova je bila zaradi tega leta 2013 obsojena na 35 let zapora, a je bila po pomilostitvi minulo sredo izpuščena.

Britanska policija navaja, da bo vseeno prijela Assangea, če bo ta zapustil ekvadorsko veleposlaništvo.

Assange: Ne odpuščam in pozabljam

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange se je danes odzval na odločitev švedskega tožilstva. Kot je dejal, ne bo odpustil ali pozabil, da je bil sedem let zaprt brez obtožbe (...), medtem ko so njegovi otroci odraščali, njegovo ime pa je bilo blateno, poročajo tuje tiskovne agencije.

45-letni Assange se je odzval prek Twitterja, v mislih pa je imel skoraj pet let, ki jih je med letoma 2012 in 2007 preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu ter svojo predhodno aretacijo v Veliki Britaniji leta 2010, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kasneje se je Assange pojavil tudi na balkonu ekvadorskega veleposlaništva in dejal, da je današnji dan zanj pomembna zmaga. Dodal je, da bil žrtev "grozljive krivice". Pripor in izročitev brez obtožnice sta po njegovih besedah postala "posebnost EU".

S pestjo, dvignjeno v zrak, je Assange tudi izrazil upanje na pogovore z Veliko Britanijo o njegovi prihodnosti. Ekvadorju in Združenim narodom se je zahvalil za podporo. Napovedal je tudi, da bo Wikileaks nadaljeval z objavami.

"Moji pravni zastopniki so že navezali stik z britanskimi oblastmi in upam, da bodo dosegli dialog o tem, kaj je najboljša pot naprej," je še dejal. Dodal je, da si želi tudi dialoga z ZDA.

Odzval se je tudi ekvadorski zunanji minister Guillaume Long in pozval Veliko Britanijo, da Assangeu omogoči prost odhod iz države.

"Evropski zaporni nalog ne velja več. Velika Britanija mora Julianu Assangeu zagotoviti prost prehod," je na Twitterju zapisal Long, poroča francoska tiskovna agencija AFP. STA

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano