Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2023,
9.50

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

107

Natisni članek

streljanje Beograd

Sreda, 3. 5. 2023, 9.50

12 mesecev

Streljanje na osnovni šoli v središču Beograda, ubitih je bilo osem učencev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

107

V osnovni šoli v središču Beograda je mladoletni učenec zjutraj streljal na druge učence. Policija je strelca, ki je v šolo prinesel očetovo pištolo, že prijela. Po neuradnih informacijah je deček z očetom vadil streljanje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Trinajstletnik je v strelskem napadu ubil osem učencev in varnostnika, ranil pa šest učencev in učiteljico. Načelnik beograjske policije Veselin Milić je na novinarski konferenci razkril, da je strelec napad načrtoval mesec dni in pripravil seznam tarč. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na novinarski konferenci vidno pretresen svojcem umrlih izrazil sožalje, ob tem pa napovedal nove ukrepe, s katerimi bi lahko preprečili, da se kaj takšnega ne ponovi. Vučić med drugim predlaga zakonsko znižanje starostne meje za kazensko odgovornost s 14 na 12 let.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je današnji dan opisal kot enega najtežjih v zgodovini države in pozval k spremembi obnašanja v družbi.

"Srbija je združena v žalosti, ta je tolikšna, da ne pomnimo večje," je na novinarski konferenci po tragediji, ki je pretresla Srbijo, dejal Vučić. Svojcem umrlih je izrazil sožalje, ob tem pa opozoril, da se po družbenih omrežjih širi veliko neresnic in prebivalce pozval, naj si ne izmišljujejo dejstev o tragičnem dogodku.

Vučić je predlagal deset predlogov, s katerimi bi lahko preprečili, da se kaj takšnega ne ponovi. Med drugim je predlagal zakonsko znižanje starostne meje za kazensko odgovornost s 14 na 12 let. Strelec namreč po trenutno veljavni zakonodaji za svoja dejanja ni kazensko odgovoren. "Obstaja možnost, da je fant vedel, da ne bo kazensko odgovarjal," je pojasnil Vučić, ki bo zgornji predlog posredoval vladi.

Poleg tega predlaga tudi moratorij na izdajo in nošenje orožja, revizijo izdanih dovoljenj za nošenje orožja in poostritev nadzora nad hranjenjem orožja na domu. Spremenili bi kontrolo nad strelišči. Zaostrili bi kaznovanje državljanov, ki bi mladoletnikom dovolili posedovanje orožja.

Srbski predsednik je povedal, da je 13-letnik trenutno na oddelku nevropsihiatrične klinike, njegova starša sta pridržana. "Priprt je bil njegov oče kot lastnik orožja, ki ga je očitno hranil nezakonito, čeprav je imel vsa potrebna dovoljenja. Pridržana je bila tudi mati," je povedal Vučić. Ob tem je razkril še nekaj podrobnosti o dečku, ki, kot je povedal, izhaja iz ugledne in premožne družine. Njegov oče je profesor in zdravnik. Deček naj bi bil zelo ambiciozen tako kot njegovi starši.

Napad načrtoval mesec dni

Šest ranjenih učencev so pripeljali na urgenco. Ena od ranjenih deklic je zaradi poškodb glave v smrtni nevarnosti in naj bi jo oživljali. Po poročanju medijev je strelec (Kosta K.) učenec sedmega razreda osnovne šole Vladislav Ribnikar v središču Beograda. Na učence in varnostnike je začel streljati, ko je prišel v šolo. Kot še pišejo srbski mediji, je streljanje izbruhnilo po osmi uri zjutraj. Po nekaterih podatkih je napadalec varnostnika Dragana Vlahovića ubil takoj, ko je vstopil v šolo, in sicer s strelom v glavo.

Načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić je na novinarski konferenci predstavil podrobnosti današnje tragedije in razkril, da je 13-letnik vse do potankosti načrtoval, poroča Index.hr.

"To je nepojmljivo. Napad je planiral in organiziral mesec dni," je povedal in pokazal seznam učencev, ki ga je pripravil strelec in načrt napada. "Skica šole je videti kot nekaj iz videoigrice ali grozljivke, kar kaže na to, da je podrobno načrtoval, kako vstopiti v posamezno učilnico," je pojasnil Milić. Po njegovih besedah motiv za napad še ni znan. 

Trinajstletnik ni kazensko odgovoren

Srbski portal N1 navaja, da po srbski zakonodaji storilca ne bodo mogli kazensko preganjati, ker še ni star 14 let. Milić je povedal, da se je Kosta K. rodil konec julija leta 2009. Da 13-letnik za strelski napad ni kazensko odgovoren, so sporočili tudi z beograjskega višjega državnega tožilstva. 

Storilec je v navzočnosti centra za socialno delo podal izjavo in opravil zdravniški pregled. Napotili so ga na odvzem krvi za toksikološko analizo, da bi preverili, ali je bil v času streljanja pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi.

Deček naj bi z očetom vadil streljanje 

Notranji minister Bratislav Gašić je povedal, da so prijeli tudi očeta strelca in da bodo proti njemu uvedli z zakonom predvidene ukrepe. Za obe pištoli, tako tisto, s katero je najstnik streljal, kot tudi tisto, ki jo je imel v nahrbtniku, je imel oče dovoljenje, je pojasnil. Dodal je, da oče trdi, da sta bili tako kot ostalo orožje, ki ga ima, pištoli zaklenjeni v sefu pod šifro.

Po besedah ministra je njegov sin očitno poznal šifro, saj je imel dve pištoli in tri nabojnike s po 15 naboji. Dodal je še, da je po neuradnih informacijah deček z očetom vadil streljanje, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. 

Oče 13-letnika ostaja v pridržanju.

Sin znanega zdravnika na beograjski osnovni šoli ubil osem učencev

Po poročanju srbskega medija Novosti je strelec Kosta K. sin znanega srbskega zdravnika Vladimirja Kecmanovića. Ta je kot radiolog med drugim delal tudi na Inštitutu za srčno-žilne bolezni Dedinje. Po neuradnih podatkih se je Kosta rodil v prvem Kecmanovićem zakonu.

Po poročanju srbskega medija Blic je 13-letnik, potem ko je ustrelil varnostnika, najprej streljal na dve deklici, ki sta bili takrat dežurni na šoli. Eno je ustrelil naravnost v glavo. To je deklica, ki se zdaj bori za življenje. Drugo dežurno učenko je ustrelil v nogo.

Fotografija strelca Koste K., potem ko ga je na šolskem dvorišču prijela policija. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Fotografija strelca Koste K., potem ko ga je na šolskem dvorišču prijela policija. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po podatkih je med ranjenimi tudi učiteljica zgodovine Tatjana Stevanović, ki je v smrtni nevarnosti. Po poročanju srbskih medijev, ki se sklicujejo na informacije staršev, je bilo na šoli med streljanjem poškodovanih 16 učencev. Po podatkih beograjske urgence pa je bilo med streljanjem poškodovanih dvajset ljudi.

Po podatkih je napadalec, potem ko je streljal že na šolskem hodniku, vstopil v eno od učilnic, kjer je takrat poučevala učiteljica zgodovine. Najprej je ustrelil njo, nato pa začel še streljati po učencih, ki so se v strahu skrili pod šolske klopi. Med streljanjem so nekatere učiteljice zaklenile svoje učilnice, da bi obvarovale učence pred napadalcem. Za zdaj je nekaj nejasnosti, koliko pištol je imel Kosta K. s sabo v času napada. Po zadnjih podatkih je ime oče 13-letnika prijavljeni dve pištoli.

Panika na šoli

"Slišal sem streljanje. Nekateri učenci so takoj stekli na hodnik, da bi videli, kaj se dogaja. Jaz sem najprej mislil, da nekaj poka pred šolo. Vsi so začeli kričati, nastala je splošna panika, vsi so začeli teči. Ko sem prišel iz razreda, sem ga videl. Prišel je k nam in uperil pištolo v nas," je za srbski medij Blic povedal eden od učencev šole.

Reševalna vozila pri beograjski osnovni šoli. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Reševalna vozila pri beograjski osnovni šoli. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Napadalca je policija prijela na šolskem dvorišču in ga odpeljala na zaslišanje na eno od beograjskih policijskih postaj. Vzgib za napad za zdaj uradno še ni znan. Blic navaja tudi podatek enega od učencev, da se je 13-letni učenec razjezil, ker je dobil enico pri zgodovini. Napadalec naj bi sicer imel same petice. Ena od sošolk ga je opisala kot "tihega in uglajenega".

Srbski medij Nova poroča, da je Kosta K. preteklo leto sodeloval na občinskem tekmovanju v znanju zgodovine in osvojil tretje mesto. Uspešno se je udeleževal tudi matematičnih tekmovanj.

Streljanje v Beogradu
Novice "Pretvarjal sem se, da sem mrtev. Tako sem se rešil."

Minister za izobraževanje: Gre za največjo tragedijo v novejši zgodovini države

Minister za izobraževanje Branko Ružić je na novinarski konferenci na sedežu vlade, ki so jo začeli z minuto molka za žrtve napada, izpostavil, da gre za največjo tragedijo v novejši zgodovini države, ki je prizadela Srbijo in srbski šolski sistem.

Zanikal je poročanje nekaterih medijev, da naj bi bil strelec žrtev vrstniškega nasilja. Povedal je tudi, da so na šoli v času napada izvajali vse varnostne ukrepe in da je deloval videonadzor, ob varnostniku pa je bil na šoli tudi šolski policist, ki pa je bil ravno na rednem obhodu po šoli.

Zahvalil se je za pogum učiteljem in vsem drugim, ki so skušali preprečiti tragedijo na šoli kot tudi zdravstvenemu osebju za oskrbo ranjenih.

V Srbiji tridnevno žalovanje

Sporočil je tudi, da je vlada zaradi tragedije od petka uvedla tridnevno žalovanje v Srbiji ter da pouka danes popoldne ne bo, od četrtka pa bodo pouk začeli z minuto molka. Izpostavil je rakotvoren vpliv interneta, videoigric in zahodnih vrednot. Izrazil je upanje, da ta tragedija ne bo prerasla v sprejemljivo obliko obnašanja, kot je to primer v nekaterih zahodnih državah.

Portugalska policija
Novice V streljanju na Portugalskem štirje mrtvi
Teksas, streljanje
Novice V streljanju v Teksasu pet mrtvih, tudi osemletnik
Makena
Novice ZDA: najstnik ustreljen, ker je pozvonil na napačen zvonec
Dadeville
Novice V streljanju na rojstnodnevni zabavi najstnice najmanj štirje mrtvi #video
Pištola
Novice Kamp za urjenje morilcev na jugu Srbije #video
Ne spreglejte