Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
7.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 7.35

7 let, 12 mesecev

Strauss-Kahn izpuščen iz hišnega pripora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Newyorško sodišče je odpravilo stroge pogoje hišnega pripora nekdanjemu generalnemu direktorju Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqueu Strauss-Kahnu.

Preiskava tožilstva je namreč odkrila pomanjkljivo verodostojnost domnevne žrtve spolnega napada. Strauss-Kahn je obtožen spolnega napada na sobarico hotela na Manhattnu 14. maja. Aretirali so ga istega večera na letalu družbe Air France, ki je bilo tik pred odhodom iz New Yorka proti Parizu.

Lagala je svoji prošnji za azil Tožilci in policija so po aretaciji trdili, da je žrtev spolnega napada povsem verodostojna in da verjamejo njenemu opisu dogodkov v hotelu Sofitel. Kasneje se je izkazalo, da je 32-letna priseljenka iz Gvineje lagala pri svoji prošnji za azil, imela pa naj bi tudi povezave s kriminalci. Zaradi dvomov v verodostojnost domnevne žrtve so tožilci zdaj privolili v odpravo strogih pogojev hišnega pripora in Strauss-Kahn se lahko prosto giblje, čeprav le po ozemlju ZDA, saj je sodišče zadržalo njegov potni list.

Pred sodnika bo moral ponovno 18. julija. Strauss-Kahn je sodišče zapustil vidno nasmejan skupaj s svojo soprogo Anne Sinclar. Zdaj bosta lahko zapustila trinadstropno hišo v Tribeci in se verjetno preselila v svojo hišo v Washingtonu. Strauss-Kahnov odvetnik William Taylor je množici zbranih novinarjev pred sodiščem povedal, da gre za veliko olajšanje. Dodal je, da se je pokazalo, kako zlahka se lahko nekoga obtoži resnega zločina. Medijem je sporočil, naj se vzdržijo obsodb, še preden so znana vsa dejstva.

"Obtožbe so zelo resne" Odvetnik domnevne žrtve Ken Thompson pa je vztrajal, da so obtožbe zelo resne. "Od samega začetka je opisovala nasilen spolni napad s strani Strauss-Kahna. Opisala ga je večkrat tožilcem in meni, pri čemer ni niti enkrat spremenila nobene izpovedi glede srečanja z njim," je dejal Thompson in medijska poročila, da je imela žrtev zveze s preprodajalci mamil, označil za navadno laž.

Strauss-Kahn naj bi 14. maja okrog poldneva stopil gol iz kopalnice svoje sobe, ki jo je sobarica hotela pospraviti. Nemudoma naj bi jo napadel in skušal posiliti, vendar mu je pobegnila. Forenzična preiskava policije je kasneje odkrila sledove njegove sperme na oblačilih sobarice in to, da je prišlo do neke vrste spolnega stika, naj ne bi bilo sporno. Strauss-Kahn je bil najprej nekaj dni v priporu in je vmes odstopil s položaja generalnega direktorja IMF, ki ga bo poslej vodila njegova rojakinja Christine Lagarde. Sodnik Michael Obus ga je 20. maja po plačilu varščine in zavarovanja v skupni vrednosti šest milijonov dolarjev izpustil v hišni pripor.

Pogoji so bili strogi, saj je moral obtoženec nositi elektronsko napravo za spremljanje gibanja, ostati v svojem bivališču razen za obisk cerkve, zdravnika in sodišča, poleg tega pa je moral plačati še za varnostnike, ki so pazili, da ne odide iz stanovanja. Za vse to je moral na meseciz lastnega žepa odšteti 250.000 dolarjev poleg 50.000 dolarjev mesečne najemnine za hišo, ker ni smel iz New Yorka.

Njegova odvetnika Benjamin Brafman in William Taylor sta od začetka trdila, da se bo obramba osredotočila na spodkopavanje verodostojnosti žrtve, vendar pa je njihovo delo opravila kar policija, ki dela za tožilstvo. Preiskava je odkrila, da je 32-letna priseljenka iz Gvineje leta 2002 lagala na prošnji za politični azil, ko je kot enega od razlogov za beg iz domovine navedla posilstvo.

Razpravljala je o osebnih koristih pregona Strauss-Kahna Med preiskavo primera Strauss-Kahn je priznala, da se je takrat zlagala, da bi si zagotovila bivanje v ZDA. Le dan po spolnem napadu naj bi po telefonu govorila z zaročencem, ki je v zaporu zaradi posedovanja skoraj 200 kilogramov marihuane, in razpravljala o morebitni osebni koristi pregona Strauss-Kahna. Pogovor je bil posnet.

Prav tako ni znala natančno pojasniti nakazil na njen bančni račun v skupni vrednosti 100.000 dolarjev iz Arizone, Georgije, New Yorka in Pensilvanije. V zadnjih dveh letih naj bi poleg tega vsak mesec plačevala več sto dolarjev petim različnim podjetjem za telefonske račune, čeprav ima le en telefon. Vse to seveda nima neposredno nič opraviti s primerom proti Strauss-Kahnu, vendar pa so se tožilci zavedali, da bodo sposobni odvetniki njihov primer pred poroto sesuli kot hišico iz kart. Primer namreč sloni na izpovedi ene same priče, to je žrtve, in če ta zaradi preteklih laži ni verodostojna, potem primera več ni.

Ne spreglejte