Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2011,
8.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

posilstvo sojenje

Torek, 23. 8. 2011, 8.10

8 let

Sodnik umaknil obtožbe proti Strauss-Kahnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Newyorški sodnik je umaknil vse obtožbe proti nekdanjemu direktorju IMF Dominiqueu Strauss-Kahnu zaradi domnevnega spolnega napada na hotelsko sobarico.

Odločitev je postala pravnomočna, ko je prizivno sodišče zavrnilo zahtevo tožnice za imenovanje posebnega tožilca. "Ne vidim podlage za zavrnitev," je sodnik Michael Obus odgovoril na predlog tožilstva za umik vseh obtožb proti Strauss-Kahnu. Že pred tem je sodnik tudi zavrnil zahtevo odvetnikov tožnice, sobarice Nafissatou Diallo za imenovanje posebnega tožilca.

Postopek proti Strauss-Kahnu je sedaj zaključen

Kot je sicer ob tem pojasnil sodnik, bo odločitev o umiku obtožb proti Strauss-Kahnu postala dokončna šele po pritožbenem postopku glede imenovanja posebnega tožilca, a prizivno sodišče je pritožbo že kmalu zatem zavrnilo. To pomeni, da je postopek proti Strauss-Kahnu sedaj zaključen.

Strauss-Kahn se je zahvalil svojim privržencem

Strauss-Kahn je po odločitvi sodnika objavil pisno izjavo, v kateri se je zahvalil svojim privržencem za podporo. "Zadnja dva mesece in pol sta bila nočna mora zame in mojo družino. Želim se zahvaliti vsem prijateljem v Franciji in ZDA, ki so verjeli v mojo nedolžnost, in tisočem, ki so mi izrazili podporo osebno ali pisno. Najgloblje pa sem hvaležen svoji ženi in članom družine, ki so šli skozi to težko preizkušnjo z mano," je zapisal.

"Grozovita in nepravična izkušnja"

Nekdanji prvi mož IMF je po koncu kratke obravnave skupaj s soprogo sodišče zapustil v naglici in ni govoril z novinarji. Je pa nato ob prihodu v svoje stanovanje na Manhattnu dejal, da komaj čaka na vrnitev nazaj v Francijo. Tri mesece trajajoč proces proti sebi je označil za "grozovito in nepravično" izkušnjo in ponovil svojo zahvalo ženi in preostali družini, da so stali ob njemu v teh težkih časih.

Odvetnik sobarice Kenneth Thompson pa je po odločitvi sodnika ponovil, da je tožilstvo z odstopom od obtožb "zapustilo" nedolžno žrtev in nedolžni ženski odreklo njeno pravico. "Sedaj bomo svoj boj prenesli v civilni primer," je še dejal.

Pomočnica okrožnega tožilca Joan Illuzzi-Orbon je pred tem v kratkem nastopu pred sodnikom predlagala opustitev primera. Ob tem je med drugim ponovila stališče tožilstva, da glede na to, da trditvam tožnice niti sami ne morejo verjeti brez utemeljenega dvoma in v dobri veri, tega ne bi mogli zahtevati od porote. Newyorško tožilstvo je sicer sodišče za umik vseh obtožb proti Strauss-Kahnu uradno zaprosilo v ponedeljek zvečer.

Pred leti domnevno lagala na prijavi za azil

32-letna sobarica, po rodu iz Gvineje, naj bi namreč pred leti domnevno lagala na prijavi za azil v ZDA, po domnevnem spolnem napadu pa je dajala tudi zmedene in nasprotujoče si izjave.

Ne spreglejte