Torek,
15. 10. 2019,
8.37

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Japonska tajfun

Torek, 15. 10. 2019, 8.37

4 leta, 6 mesecev

Na Japonskem že več kot 70 smrtnih žrtev tajfuna #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Na Japonskem se nadaljujeta odpravljanje posledic in iskanje morebitnih preživelih po silovitem tajfunu, ki je v deželi vzhajajočega sonca pustošil minuli konec tedna. Število smrtnih žrtev tajfuna Hagibis se je medtem povzpelo na več kot 70, 12 ljudi pogrešajo, več kot 210 pa je poškodovanih.

tajfun japonska
Novice Po tajfunu na Japonskem našteli najmanj 33 žrtev #video #foto

Eden najmočnejših tajfunov na Japonskem v zadnjih desetletjih je povzročil obsežne poplave in sprožil številne zemeljske plazove. Medtem ko Japonci šele dojemajo prave razsežnosti ujme, se reševalna akcija in odpravljanje posledic nadaljujeta.

Iskanje pogrešanih se nadaljuje

Japonski premier Shinzo Abe je zagotovil, da se reševalne operacije, v katerih sodeluje okoli 110 tisoč policistov, pripadnikov obalne straže, gasilcev in vojakov, nadaljujejo z nezmanjšano hitrostjo. "Na prizadetih območjih se reševanje in iskanje pogrešanih nadaljujeta nepretrgoma," je dejal v parlamentu.

Več kot polovico od 66 žrtev so našteli v prefekturah Miyagi in Fukušima na severovzhodu države, ki si še nista povsem opomogli po silovitem potresu, cunamiju in jedrski katastrofi leta 2011. Okoli 60 odstotkov od 5.500 ljudi, ki ostajajo v zavetiščih po tajfunu, je v teh dveh prefekturah.

Reševalci se spoprijemajo s težkimi razmerami, saj so narasle vode odnesle brežine 47 rek, tajfun pa je sprožil 140 zemeljskih plazov v 19 prefekturah. Pretrgane so številne cestne povezave.

Hagibis je poplavil več kot 10 tisoč hiš, od tega jih je 900 močno poškodovanih. Po ujmi ostaja zaprtih 235 javnih šol, je sporočila vlada, ki navaja, da je brez elektrike še vedno okoli 34 tisoč gospodinjstev, brez vode pa 138 tisoč. Tri dni po divjanju tajfuna so še vedno prekinjene nekatere železniške povezave, tudi hitri vlak med Naganom in Joetsu-Myokom.

Japonska
Novice Zaradi tajfuna na Japonskem evakuirali več milijonov ljudi