Ponedeljek,
10. 3. 2014,
14.14

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ukrajina Krim

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 3. 2014, 14.14

8 let, 3 mesece

Srbski četniki na Krimu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Paravojaškim skupinam na Krimu naj bi v imenu velike bratske ljubezni na pomoč priskočili tudi srbski četniki.

Takoj po začetku krimske krize, ko so se pojavile novice o paravojaških enotah na polotoku, je ruska agencija ITAR-TASS objavila novico, da so na Krim prispeli srbski borci, ki bodo pomagali lokalnim samoobrambnim enotam. Nekaj srbskih borcev je bilo celo na tiskovni konferenci v Sevastopolu, ki so jo organizirali krimski kozaki.

"Vedite, brati Rusi, mi smo en narod, v nas se preteka ista slovanska kri," je v Sevastopolu dejal Milutin Mališević, ki se je predstavil kot komandant četniškega odreda na Krimu. Dejal je, da se je odzval pozivu kozakov, naj se jim pridruži v boju za svobodo: "Smo četniško gibanje v Srbiji, ki ga lahko primerjate s kozaki v Rusiji. Naš cilj je pomagati ruskim bratom. Zdaj se vam je zgodilo enako, kot se je Srbom: Zahod in Evropska skupnost sta dala denar opoziciji in ji dejala, da ljudje v Evropi živijo lepo. Vse to je laž."

Četniki na mirovni misiji Kot so pojasnili, so jim bile dodeljene naloge varovanja na kontrolnih točkah v Sevastopolu, predvsem da bi bratom Rusom lahko predali znanje, ki so si ga pridobili na barikadah na Kosovu, in da bi ohranili mir. "Tja so odšli, da ne bi izbruhnili spopadi. So na kontrolni točki, ki je v neposredni bližini položaju Tatarov, muslimanov. To pomeni, da bodo, če oni napadejo, streljali nazaj," je za Radio Svobodna Evropa naloge krimskih četnikov opisal Stevan Vukojević, ki se je novinarjem predstavil kot odgovorni za logistiko znotraj četniškega odreda.

Kot je še poudaril, so na Krim odšli zato, ker so med vojno v nekdanji Jugoslaviji ruski borci pomagali Srbom. "Pomagali so nam kot bratje," je dejal Stevan Vukojević. Mališević je dodal, da so "majhen narod in ne morajo poslati velikega števila borcev, a čutijo veliko ljubezen do ruskega naroda".

Kdo je prvi krimski četnik? Nekaj malega je znano tudi o vodji krimskih četnikov. Milutin Mališević je sicer sodeloval v bojih na Kosovu kot pripadnik vojaške policije. Pozneje je postal član paravojaške skupine OSA, srbske osvobodilne vojske, ki je leta 2000 načrtovala tudi atentat na Slobodana Miloševića in generala Nebojšo Pavkovića. Organizacija OSA je večkrat izjavila, da je pripravljena "z orožjem braniti južno srbsko pokrajino".

Mališević je paravojaško skupino OSA zapustil, ker je bil prepričan, da "organizacija ni več sposobna braniti Srbov na Kosovu". Konec leta 2000 ga je tedanji predsednik Vojislav Koštunica oprostil vseh obtožb o organiziranju atentatov in napadov.

Mališević je postal aktiven član četniškega gibanja Bratislava Živkovića, ene izmed številnih četniških frakcij v Srbiji. Navezali so tesne vezi z ruskimi kozaki in Mališević je večkrat potoval v Rusijo, predvsem na Krim.

Nepravi četniki V Srbiji je veliko frakcij in gibanj, ki sama sebe imenujejo četniška gibanja. Med njimi pa vre tudi rivalstvo. Tako je za portal klix.ba sekretar beograjskega Združenja pripadnikov jugoslovanske vojske v domovini Ljubo Manojlović dejal, da so v teh gibanjih predvsem mlajši, ki nimajo prav nobene povezave s četniki iz druge svetovne vojne.

"Imen ljudi, ki so odšli na Krim, ne poznam, ne vem, kdo so, lahko pa zatrdim, da nimajo prav nobene povezave s četniškim gibanjem, ki izhaja iz druge svetovne vojne," je dejal sekretar "prave" četniške organizacije. "Ne vem, kakšne ideje zagovarjajo, a to, da so odšli na Krim, je popolnoma noro."

Nacionalistična folklora Toda četniška ikonografija nikakor ni nekaj, s čimer bi lahko mirno paradirali po svetu. Vojaško-politični komentator Ljubodrag Stojadinović je za Radio Svobodna Evropa opozoril, da ljudi, ki se kot četniki pojavljajo na Krimu, ne glede na to, kdo so, ne gre jemati zlahka, pa čeprav gre le za skrajno nacionalistično folkloro: "Menim, da je njihov vpliv na dogajanje minimalen in da se tam pojavljajo predvsem zaradi sebe, iz osebnih razlogov, pa naj bodo ti čustveni ali materialni."

V Srbiji se je sicer javna debata o potrebi po sprejetju zakona, ki bi srbskim državljanom prepovedoval bojevanje v tujini, začela lani, ko je nekaj srbskih državljanov muslimanske vere iz Sandžaka odšlo na sirska bojišča. Razprave o četnikih na ruskih bojiščih še ni bilo.