Tina Vovk

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srbija

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 15.17

8 let

Srbi ostali brez solarnega parka, zdaj še ob milijone evrov?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najavljeno je bilo kot največji posel stoletja; podjetje iz Luksemburga naj bi na jugu Srbije zgradilo največjo solarno elektrarno, izkazalo pa se je kot velik propadel projekt in prevara.

Predstavniki srbske vlade in vodstvo podjetja Securum Equity Partners Europe so maja lani podpisali sporazum o izgradnji sončnega parka, ki naj bi bil največji posamični sončni park na svetu. Vrednost investicije je bila ocenjena na okoli dve milijardi evrov.

Sončni park, najmočnejši in največji na svetu, naj bi se gradil na jugu Srbije blizu meje s Kosovom, najrevnejšem predelu države, kjer je povprečna mesečna plača le malo višja od sto evrov. Park naj bi imel moč tisoč megavatov, razprostiral pa se bo na površini tri tisoč hektarjev. Nikomur se ni zdelo čudno, da ima do zdaj največja solarna elektrarna v puščavi Mojave v Kaliforniji moč 500 megavatov, park v Srbiji pa naj bi imel dvakratno moč.

Elektriko naj bi izvažali v EU Gradnja parka, poimenovanega En Giga, naj bi trajala od tri do pet let, pri njej naj bi sodelovalo med 2500 in tri tisoč ljudi. Po končani gradnji naj bi park zaposloval med 500 in 600 ljudi. V njem proizvedeno električno energijo naj bi izvažali v države Evropske unije.

Podjetje naj bi Srbijo izbralo zaradi velike količine sončnega sevanja, ki naj bi bila okoli 40 odstotkov višja kot v drugih delih jugovzhodne Evrope. Predstavniki srbske vlade so med razloge prištevali še visokokvalificirano delovno silo in pripravljenost za sodelovanje na vseh nivojih oblasti.

Za namene projekta naj bi srbska vlada prispevala zemljišče in infrastrukturo, finančne obveznosti niso bile predvidene. V prihodnjih 20 letih naj bi si Beograd iz naslova davkov obetal okoli 750 milijonov evrov prihodkov.

Predobro, da bi bilo res? Dobro leto po podpisu dogovora omenjeno podjetje, za katerega se je izkazalo, da o njem nihče ne ve kaj dosti, toži srbsko vlado zaradi nespoštovanja dogovora, kar je bil po mnenju analitikov njen namen že od vsega začetka. Uspešen projekt se je zrušil, ko so iz beograjske pisarne podjetja sporočili, da so prekinili dogovor z vlado in da bodo prek mednarodnega arbitražnega sodišča v Londonu zahtevali odškodnino v višini 160 milijonov evrov.

Poskušali naj bi tudi v Sloveniji Dogovor so prekinili, ker naj Srbija ne bi izpolnila obveznosti iz dogovora o zagotovitvi tri tisoč hektarjev zemlje za gradnjo projekta. Srbska javnost se je vznemirila. Nenadoma je postalo jasno, da za podjetje Securum Equity Partners Europe ni še nihče slišal ter da podjetje ni iz Luksemburga, temveč da je registrirano na Kajmanskih otokih in na Malti.

Srbska vlada očitno ni preverila, kdo je njen partner, ki nima niti spletne strani, niti izkušenj pri gradnji solarnih parkov. Ko je bilo že prepozno, je protikorupcijska ekipa ministrstva za energetiko pozanimala o podjetju. Izvedela je, da je podobno zgodbo o največjem solarnem parku na svetu skušala neuspešno prodati že drugim državam, med drugim tudi Italiji in Sloveniji, poroča Jutarnji List.

Srbske politike, piše Blic, je zavedla obljuba podjetja o veliki investiciji, vlada pa je po neuspešni izvedbi projekta sporočila, da ji niti na kraj pameti ne pade, da bi skrivnostnemu podjetju karkoli plačala. Predstavniki energetskega ministrstva zagotavljajo, da so za gradnjo parka ponudili skupne površine 30 tisoč hektarjev, vendar da podjetju ni odgovarjala niti ena lokacija.