Torek,
19. 2. 2019,
16.52

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,55
snežni plaz Švica reševalci Crans Montana

Natisni članek

Torek, 19. 2. 2019, 16.52

5 let, 5 mesecev

Snežni plaz v Crans Montani zasul več ljudi #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,55

Na smučišču v švicarski Crans Montani se je zgodaj popoldne sprožil snežni plaz, ki je po prvih informacijah zasul več ljudi. Na prizorišču je več kot sto reševalcev. Tamkajšnji župan Nicolas Feraud povedal, da pogrešajo med deset in 12 oseb.

Župan Crans Montane Nicolas Feraud je za lokalni časnik Le Nouvelliste povedal, da hitijo z reševanjem zasutih. "Šokirani smo in upamo na dobre novice za te ljudi," je dejal Feraud. Časnik navaja, da so izpod snega potegnili štiri ljudi, vendar njihovo zdravstveno stanje ni znano. Poročil o morebitnih smrtnih žrtvah za zdaj še ni.

Na progi je ob sprožitvi plazu veliko ljudi

Plaz se je okoli 14.30 sprožil na progi na smučišču Plaine-Morte. Omenjena proga leži na nekaj manj kot 3.000 metrih nadmorske višine in je najvišja na območju Crans Montane. Zasulo je okoli 400 metrov smučišča. Na progi je bilo takrat veliko ljudi, saj so v Švici trenutno šolske počitnice.

Zakaj se je sprožil plaz, za zdaj še ni znano. Na območju je bila sicer razglašena druga od petih stopenj nevarnosti pred snežnimi plazovi.

Švicarska meteorološka služba WSL je namreč v ponedeljek opozorila, da bi se lahko na senčnih pobočjih na zahodu Švice pojavili mehki in šibki sloji snega, sneg na sončnih legah na višinah nad 2.500 metri pa bi se sneg lahko začel taliti, zaradi česar bi snežna podlaga lahko postala nestabilna.