Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2014,
16.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Adolf Hitler

Petek, 11. 4. 2014, 16.00

7 let, 12 mesecev

Skodelica s Hitlerjevo podobo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spominki s Hitlerjem veljajo za neokusne, nedavno pa so bile na prodaj čajne skodelice z njegovo podobo.

Zgodilo se je v Nemčiji: trgovina s pohištvom je na Kitajskem naročila izdelavo 5000 čajnih skodelic. Starinskega dizajna, z vrtnicami in poslikavami. Še preden so jih prejeli, so jih prodali 175. A ko so odprli paket, so bili šokirani: na skodelicah je bila poleg vrtnic in dela rokopisa pisma natisnjena tudi nacistična znamka s Hitlerjevim portretom.

"Vse skupaj je trapasta napaka, ki je nastala zaradi serije nesrečnih naključij," je dejal lastnik trgovine Zurbrüggen. Vsem, ki so kupili skodelice, se je opravičil in jim ponudil kupon za 20 evrov. Vse preostale skodelice so nemudoma uničili.

V Nemčiji prepovedano Podoba nacističnega vodje je v svetu spominkov še vedno tabu. Prav tako velja za nespodobno, da se njegovo podobo ali ime uporablja v tržne namene. V Nemčiji je celo prepovedano uporabljati njegovo ime ali podobo v tržne namene, prav tako kot nacistične simbole ali parole.

Po drugi strani pa so cene nacističnih zbirateljskih predmetov v zadnjih letih skokovito narasle, prav tako je vedno večje zanimanje za njih.

Na dražbi so pred dvema letoma denimo prodali dnevnike Josefa Mengeleja za 220 tisoč evrov, dva lista izjave Adolfa Speera, napisana med sojenjem v Nürnbergu, pa za 10 tisoč evrov. Trgovci z nacističnimi predmeti se šalijo, da bi prodali celo Hitlerjeve brke, tako veliko je zanimanje za nacistične zgodovinske primerke.

Hitlerjevo vino in bar Toda čisto nekaj drugega so spominki. Lani je v Italiji nastal velik škandal, ko je vinogradnik Andrea Lundardelli začel v svoji seriji vin, posvečenih zgodovinskim osebnostim, prodajati tudi vino s portretom Hitlerja na nalepki.

Dokler sta serijo krasila Stalin in Mussolini, je še šlo, ko je na vinu salutiral Hitler, so vinogradnika začeli preganjati celo italijanski tožilci. Vinar se je izgovarjal, da je firerjevo podobo na steklenico nalepil zaradi želje njegovih strank in da ni imel nikakršnih političnih motivov.

Še več negodovanja je leta 2011 povzročil indonezijski poslovnež, ki je odprl Soldaten Kaffee, Vojakov bar. Nič takega, če ne bi bil prostor okrašen s svastikami, Hitlerjevimi portreti in drugimi nacističnimi simboli, v nacistično zastavo pa so bile odete celo natakarice. Lastnik je dobil nekaj groženj s smrtjo in lokal je kmalu zaprl.

Hitlerjev čajnik in trgovina Kako neprimerna je Hitlerjeva podoba, priča tudi nekaj primerov, ki že mejijo na bizarnost.

Lani so denimo morali spremeniti velik reklamni pano za čajnik, ker so mimoidoči na internetu objavljali, da silhueta čajnika spominja na Hitlerjev profil. Da bi bila zadeva še bolj ironična, je bil čajnik eden klasičnih oblikovalskih predmetov, ki ga je izdelal znameniti ameriški arhitekt in oblikovalec Michael Graves.

Hitler iz Ahmedabada se je moral umakniti Trgovino z oblekami pa je moral preimenovati tudi Rajesh Shah iz indijskega Ahmedabada. Poimenoval jo je namreč Hitler. Ko so ga poklicali iz izraelskega veleposlaništva in zagrozili z diplomatskimi sankcijami, je ime spremenil, čeprav je dejal, da nima pojma, kdo je Hitler, da pa so tako klicali njegovega deda, ki je bil menda obseden z disciplino.

Ne spreglejte