Nedelja,
1. 5. 2011,
18.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

protesti

Nedelja, 1. 5. 2011, 18.08

8 let

Sirija: Val aretacij in pozivi k novim protestom v Dari

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pripadniki varnostnih sil v Siriji so aretirali številne protestnike v mestu Dara na jugu države, ki ga vojska s tanki oblega že od ponedeljka.

Protestniki so napovedali, da bodo začeli "teden za odpravo obleganja" s protesti, na katerih bodo izrazili solidarnost s prebivalci mest Dara in Duma, ki je prav tako oblegana. Zgodaj zjutraj naj bi dodatne vojaške sile s tanki in oklepnimi vozili prišle v Daro, vdirale v hiše in aretirale vse moške, starejše od 15 let, so sporočili iz ene od tamkajšnjih humanitarnih organizacij. "Primanjkuje vode in hrane" Ostrostrelci naj bi streljali na vse, kar se premika. Prebivalci so z ulic pobrali že šest trupel, veliko pa je tudi ranjenih, ki težko pridejo do pomoči. Eden od protestnikov je povedal, da so humanitarne razmere v mestu zelo težke, saj primanjkuje vode in hrane, ostali pa so tudi brez elektrike. Daro vojska sicer oblega že od ponedeljka, v petek pa naj bi ubili najmanj 32 ljudi, ko so streljali na več tisoč protestnikov, ki so iz bližnjih vasi prinesli hrano za oblegane prebivalce mesta.

Mesto Duma, ki leži 15 kilometrov severno od Damaska, je prav tako oblegano. Pod sloganom "teden za odpravo obleganja" so "Mladi iz sirske revolucije 2011" na Facebooku napovedali nove proteste, ki naj bi bili danes v Dari, v ponedeljek v okolici Damaska, v torek v mestih Banias in Džeblah na severozahodu države, v sredo pa v mestih Homs, Talbiseh in Tal Kalak ob meji z Libanonom. Za četrtek protestniki napovedujejo nočne sedeče proteste v vseh mestih. "Svoboda se neusmiljeno približuje. To ljudstvo, ki je žrtvovalo svoje mlade za svobodo, jo bo v prihodnosti tudi dobilo," so napovedali.

"Oblasti naj izpustijo Abdela Azima" Več sirskih skupin za zaščito človekovih pravic je oblasti pozvalo, naj izpustijo enega najpomembnejših članov opozicije Hasana Izmaila Abdela Azima, ki so ga kljub odpravi izrednih razmer v soboto aretirali. Skoraj 80-letni Abdel Azim je generalni sekretar socialistične stranke Arabska unija in predstavnik Nacionalnega demokratskega zbora, skupnosti gibanj levice.

Na sirsko mejo je turški Rdeči polmesec v soboto že poslal pomoč, pripravljajo pa se tudi na sprejem morebitnih novih sirskih beguncev, potem ko je prva skupina v Turčijo prispela v petek. Program ZN za razvoj je zaradi situacije v državi sicer umaknil petletni projekt za pomoč Siriji.

Po navedbah sirskega Observatorija za zaščito človekovih pravic je bilo v petek na protestih po celi državi, na katerih so zahtevali padec režima predsednika Bašarja Al Asada, ubitih 66 ljudi, več kot polovica od teh v Dari. Od začetka protestov pa naj bi bilo ubitih 582 ljudi. Po podatkih oblasti naj bi bilo število smrtnih žrtev sicer 148, med njimi pa 78 vojakov in policistov.

EU naj bi uvedel embargo na orožje ZDA so sicer uvedle gospodarske sankcije proti predsednikovemu mlajšemu bratu Maherju Al Asadu, ki ima visok položaj v vojski, in še nekaterim drugim pripadnikom režima. EU naj bi uvedel embargo na orožje, pripravlja pa še nekatere druge sankcije.

Rusija je medtem kot "nesprejemljiv" obsodila petkov sprejem resolucije Sveta ZN za človekove pravice, da v Sirijo nemudoma pošlje misijo, ki bi preučila kršitve človekovih pravic, saj naj bi šlo za "vmešavanje v zadeve suverene države".