Petek,
25. 1. 2013,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Severna Koreja grožnja jedrsko orožje

Petek, 25. 1. 2013, 16.20

8 let

Severna Koreja grozi z napadom na Južno Korejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko je Severna Koreja zagrozila s tretjim jedrskim poskusom, ki bo uperjen proti ZDA, je ob zaostritvah sankcij ZN z napadom zagrozila še Južni Koreji.

Združeni narodi (ZN) so pred kratkim uvedli nove, strožje sankcije proti Severni Koreji, na katere se je ta odzvala z napovedjo novih jedrskih poskusov, hkrati pa zagrozila Južni Koreji, da jo bo, če se bo država pridružila novi seriji sankcij, napadla. "Sankcije pomenijo vojno in razglasitev vojne proti nam," se je glasilo sporočilo iz Pjongjanga.

Pjongjang zavrača vse dialoge, ki zadevajo njen jedrski program Severna Koreja je tako ves teden bojkotirala vsakršen dialog, ki bi poskušal omejiti ali celo prekiniti njihov jedrski program, hkrati pa se je zaobljubila, da bo raketnih in jedrskih poizkusov še več. "Če bodo izdajalske lutke sodelovale z ZN in njihovimi sankcijami, bo Demokratična ljudska republika Koreja prisiljena fizično ukrepati," je po poročanju Guardiana sporočil odbor za mirno združitev obeh Korej, ki se sicer v imenu Severne Koreje ukvarja z odnosi s svojo južno sosedo.

V četrtek so namreč ZDA uvedle nove gospodarske sankcije, ki vključujejo dve severnokorejski banki in trgovsko podjetje iz Hongkonga. ZDA jih namreč obtožujejo podpore severnokorejskemu širjenju orožja za množično uničevanje. "Naša dejanja so merila na dve severnokorejski entiteti, komercialno banko Tanchon in KOMID, ki sta del mreže bank, lažnih podjetij in vladnih agencij, ki podpirajo severnokorejsko širjenje orožja," so po poročanju Deutsche Welle sporočili iz ameriškega finančnega ministrstva.

Seul se strinja z dodatnimi sankcijami, ki so jih uvedle ZDA Tudi Seul se je strinjal s temi sankcijami, hkrati pa je takrat dejal, da bo proučil, ali lahko proti Severni Koreji uveljavi še kakšne dodatne sankcije, saj se Severna Koreja po njihovem mnenju ni držala preteklih resolucij Varnostnega sveta ZN, s katerim so ji prepovedali nadaljnje izvajanje raketnih in jedrskih poskusov.

Pjongjang pa ni popustil niti pod dodatnimi sankcijami ZN, ampak je napovedal nove jedrske poskuse, ki bodo uperjeni proti ZDA. "Zaskrbljeni smo nad stalnim provokativnim vedenjem. Popolnoma smo pripravljeni, da se spopadamo z vsakršno provokacijo Severne Koreje, kljub temu pa upam, da bodo naposled spoznali, da je bolje, da postanejo del mednarodne družine," je dejal ameriški obrambni minister Leon Panetta.

Tiskovni predstavnik Bele Hiše Jay Carney pa dodaja, da bodo "nadaljnja provociranja bodo le povečevala izolacijo Severne Koreje v mednarodni skupnosti".