Sreda,
6. 3. 2013,
18.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Martin Schulz Evropska unija Evropska komisija

Sreda, 6. 3. 2013, 18.36

8 let, 5 mesecev

Schulz: EU spominja na pošast Frankensteina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pravi, da trenutni institucionalni ustroj EU zaradi pomanjkanja delitve oblasti spominja na pošast Frankensteina.

Po mnenju Schulza, ki je govoril na okrogli mizi prav na temo delitve oblasti v nemškem Hamburgu, se znotraj Evropske unije (EU) ne spoštuje demokratičnega načela delitve oblasti, poroča portal EUobserver.

"Nacionalna suverenost sloni na modelu delitve oblasti: imamo vlado, ki jo z oblasti lahko odstrani parlament, poleg tega pa še neodvisno sodno telo, ki skrbi za to, da se vsa pravila tudi spoštuje," je poudaril Schulz. Sam meni, da so v evropske institucije prenesli zgolj delci tega ogrodja, ne pa tudi delitev oblasti. "Rezultat tega je, kar sam imenujem Frankensteinova Evropa," je poudaril.

"Najmanj demokratična Evropska komisija" Schulz je še povedal, da je najmanj demokratična izmed treh vej oblasti v EU prav Evropska komisija, ki deluje skoraj brez nadzora in v svojem bistvu "zgolj odtujuje ljudi".

"Znotraj Evropske komisije obstajata dva načina razmišljanja – prvi ne počiva, dokler ne privatizira vsega do zadnjega pokopališča, drugi pa ne bo zadovoljen, dokler ne bomo imeli evropske regulacije še za pogrebe," se je pošalil Schulz. Sam verjame, da je rešitev celovita reforma, ki bi zmanjšala pristojnosti komisije.

Ni še povsem jasno, ali bo Schulz te reforme še naprej zagovarjal tudi po svoji morebitni ponovni izvolitvi na čelo Evropskega parlamenta v letu 2014. Je sicer glavni kandidat, da spet zasede mesto predsednika.