Četrtek,
11. 7. 2013,
9.01

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
sojenje

Natisni članek

Četrtek, 11. 7. 2013, 9.01

8 let, 3 mesece

Savdska princesa v ZDA obtožena trgovine z ljudmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kalifornijski tožilci so princeso iz Savdske Arabije obtožili trgovine z ljudmi ter da je Kenijko pripeljala v ZDA in jo imela za sužnjo.

Savdska princesa Mešael Alajban je maja v ZDA pripeljala Kenijko in ji plačevala 220 ameriških dolarjev, njen potni list pa si je prisvojila in jo zaklepala v stanovanje v mestu Irvine v Kaliforniji, kjer je Alajbanova živela. Kenijka je bila njena sužnja, morala ji je pomivati posodo, kuhati, čistiti, prati perilo in likati, ne da bi imela en dan prost, so v obtožnici po poročanju Telegrapha navedli tožilci kalifornijskega okrožja Orange.

Zbežala in se rešila Policija je za Alajbanovo izvedela, ko je Kenijka zbežala iz njenega doma in ustavila voznika avtobusa, ki mu je zaupala svojo zgodbo. Ko so policisti preiskali dom Alajbanove, so v njem odkrili štiri Filipinke, ki so bile brez potnih listov, saj jim jih je odvzela družina Alajbanove. Preiskava, ali je bila Alajbanova vpletena v širšo mrežo trgovine z ljudmi, za zdaj še poteka.

"Zakoni naše države nimajo potrpljenja za ljudi, ki ljudi prikrajšajo za svobodo ali jim jo kršijo," je po poročanju Telegrapha povedal okrožni tožilec Tony Rackauckas. Edinkrat, ko je Kenijka smela iz stanovanja, je bilo, ko je za družino nosila prtljago. Hkrati je bila na voljo tudi drugim, s katerimi je bila povezana Alajbanova.

Zaposlila jo je v Savdski Arabiji Alajbanova je Kenijko sicer zaposlila marca 2012, in sicer v Savdski Arabiji v palači svoje družine. Zaposlila jo je prek zaposlitvene agencije in ji obljubila 1600 ameriških dolarjev na mesec za delo petkrat na teden po osem ur. Obtožnica jo tako bremeni nelegalnega zadrževanja potnega lista Kenijke, pa tudi tega, da jo je prisilila delati 16 ur na dan.

Alajbanova je sicer žena savdskega princa Abdulrahmana bin Naserja bin Abdulaziza al Sauda. Medtem ko se na obtožbe savdska družina ni odzvala, pa se je odzval odvetnik Alajbanove Paul Meyer, ki je dejal: "Obtožbe bomo natančno preučili, pričakujemo, da bo resnica prišla na dan."

Na sojenje bo počakala v priporu Alajbanova se je že znašla na sodišču, ki je postavilo varščino v višini petih milijonov dolarjev, zaradi česar bo ostala v priporu. Če jo bo sodišče spoznalo za krivo, ji grozi do 12 let zapora.