Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 12. 2011,
15.11

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

obtožnica

Sobota, 10. 12. 2011, 15.11

5 let, 8 mesecev

Sanader se bo kmalu branil s prostosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Obtožni svet zagrebškega sodišča je odločil, da bodo bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja izpustili na prostost kljub novi obtožnici.

Obtožnico so v petek vložili proti njemu kot prvoobtoženemu v primeru Fimi-media. Sodišče je sprejelo odločitev ustavnega sodišča o Sanaderjevi varščini ter določilo varnostne ukrepe.

Plačati bo moral najvišjo varščino v zgodovini hrvaškega pravosodja Pred odhodom iz pripora bo moral Sanader plačati 12,4 milijona kun (1,8 milijona evrov) varščine, odvzeli mu bodo potni list, vsak prvi ponedeljek v mesecu pa se bo moral oglasiti pri sodniku. Moral bo tudi priseči, da ne bo pobegnil, je dejal tiskovni predstavnik zagrebškega sodišča in preiskovalni sodnik Krešimir Devčić. Obtožni svet je sicer očitno sprejel pritožbo obrambe na prejšnjo odločitev preiskovalnega sodnika, da Sanader ne sme zapuščati Zagreba, kjer ima prijavljeno bivališče.

Protikorupcijski urad se je prej pritožil na višino varščine, za katero je ocenil, da je prenizka glede na obtožbe proti Sanaderju. Sicer pa gre za najvišjo varščino v zgodovini hrvaškega pravosodja. Tožilstvo ima tri dni časa za novo pritožbo, ki bo verjetno temeljila na podobnih pripombah, potem pa bo Sanader verjetno lahko zapustil pripor v Remetincu, kjer je priprt od srede julija. Sanader je sicer v priporu točno letni dni - 10. decembra lani so ga priprli v Avstriji, dan po tem, ko pobegnil iz Hrvaške.

Tožilstvo se boji, da bo pobegnil Ravno zaradi nevarnosti pobega je tožilstvo zahtevalo nov pripor za Sanaderja, potem ko so v petek vložili tretjo obtožnici proti njemu zaradi korupcije, in sicer v primeru Fimi-media. Pred tem je v torek ustavno sodišče odločilo, naj bivšega predsednika spustijo po plačilu varščine, kar je naslednji dan sprejelo tudi zagrebško sodišče.

Odločitev je bila pričakovana Odločitev je bila pričakovana glede na pravosodno hierarhijo in nadrejenost ustavnega sodišča znotraj pravosodnega sistema. Sanaderjevi odvetniki so pred odločitvijo napovedali, da so pripravljeni zahtevati prostost za svojega klienta tudi na sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Spomnimo: Proti Sanaderju poteka združeno sojenje v dveh primerih zaradi prejemanja pol milijona evrov ilegalne provizije od koroške Hypo Alpe Adra Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja ter zaradi deset milijonov evrov podkupnine, ki naj bi jih dobil leta 2009 od madžarske energetske družbe Mol za prepustitev upravljavskih pravic v Ini.

Največji interes javnosti pa je deležen primer Fimi-media, v katerem je poleg Sanaderja obtožena tudi HDZ kot pravna oseba ter še šest fizičnih in tri pravne osebe. Po navedbah Uskoka naj bi od konca leta 2003 do julija 2009 oškodovali državni proračun za najmanj 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov), ker so prek oglaševalske agencije Fimi-media črpali denar iz javnih podjetij in ministrstev.

Gre za predmet, ki obsega 60.000 strani dokumentacije, obtožnica pa ne vključuje vodij državnih podjetij in institucij, ki so sodelovali pri črpanju denarja in nakazovanju sredstev v črne sklade HDZ. So pa v Uskoku napovedali, da bodo sprožili posebne postopke zaradi zlorabe pri poslovanju s Fimi-medio.

Ne spreglejte