Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 12. 2013,
19.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Soči

Ponedeljek, 30. 12. 2013, 19.31

8 let

Ruski Bin Laden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Islamistični vodja Doku Umarov je že poleti zagrozil, da bo z vsemi sredstvi preprečil olimpijske igre v Sočiju.

Pred dobrimi desetimi dnevi je čečenski predsednik Ramzan Kadirov novinarjem dajal, da je zloglasni terorist, ruski Bin Laden, kot ga imenujejo, Doku Umarov že dolgo mrtev. Le nekaj ur pozneje se je na YouTubu pojavil videoposnetek še kako živega Umarova. Na posnetku je razvidno, da je bil posnet jeseni 2013. Vodja sedi pred črno džihadistično zastavo ter hvali soborca, brata Gakajev, kot izjemna primerka borcev za džihad.

Ni bilo prvič, da so ruskega terorista razglasili za mrtvega in se je izkazalo, da je še vedno živ. Toda Umarov že dolgo velja za najbolj iskanega človeka v Rusiji. Na seznam iskanih teroristov ga je leta 2010 uvrstil tudi ameriški State Department, ameriška vlada pa za njegovo glavo ponuja pet milijonov dolarjev nagrade.

Zdi se, da je Umarov trenutno največji Putinov sovražnik. Že julija letos je namreč izjavil, da je treba z vsemi silami preprečiti olimpijske igre v Sočiju, zdaj pa je napoved očitno začel uresničevati. Čeprav je leta 2012 svojim borcem ukazal, naj prenehajo napade na civilne cilje v Rusiji in naj napadajo le vojaške objekte, si je zdaj očitno premislil. "Ljudem v Kremlju moramo pokazati, da naša dobrota ni naša slabost. Na grobovih naših muslimanskih prednikov ob Črnem morju želijo organizirati olimpijado. Od nas, od mudžahidov, se zahteva, da to preprečimo. Uporabili bomo vse metode, ki jih dopušča Alah," je dejal v posnetem sporočilu.

Vzrok za preklic miru še ni znan. So pa le nekaj dni pred prvim bombnim napadom v Volgogradu ruske specialne enote v Dagestanu ubile Islama Atieva, tesnega sodelavca Umarova. Osumljen je bil več napadov na policijo, nekaj bombnih napadov in organiziranja kriminala. Ubili so ga v organizirani akciji. Napadli so hišo, v kateri se je skrival komaj 23-letni terorist, boji med policijo in teroristi pa so trajali nekaj ur.

Grob, ki ni bil njegov Doku Umarov, ki se je razglasil za emirja Kavkaza, je sicer odgovoren za veliko napadov v preteklosti, tudi za napad na moskovskem metroju leta 2010, v katerem je umrlo 40 ljudi, ter za napad na letališču Domodedovo leto pozneje, v katerem je umrlo 37 ljudi.

Umarov je svojo teroristično kariero začel med čečensko vojno. Ob izbruhu vojne je bil v Moskvi, kjer je delal kot inženir, a se je takoj vrnil v Čečenijo, da bi izpolnil svojo domoljubno dolžnost. Ves čas se je bojeval v prvih vrstah, za kar so ga po vojni nagradili tako, da je postal vodja čečenskega varnostnega sveta pod vodstvom predsednika Aslana Mašadova. Toda Umarov je bil dve leti pozneje prisiljen odstopiti, saj je bil osumljen organiziranja več ugrabitev, med drugim tudi ruskega generala.

Ko je leta 1999 spet izbruhnila vojna, je organiziral svoje borce, ki so sloveli po nepopustljivosti. Od takrat do danes so ga že večkrat razglasili za mrtvega, dejali so, da je padel v boju, tudi to, da je stopil na mino. Ruski specialci so celo razkazovali grob, ki naj bi pripadal Umarovu. Medtem pa je Doku uril svoje borce na Kavkazu, razglasil Kavkaški emirat in se postavil za vodjo te paradržave ter zapovedal boj do zadnjega diha oziroma dokler Čečenija ne bo neodvisna muslimanska država.

Ugrabljeni oče, žena in sin Trdi, da njegov boj nima prav nobene povezave z Al Kaido, da je le domoljub, ki nasprotuje vsem, ki napadajo muslimanske brate. Prav tako ne sprejema oznake, da je islamski skrajnež, saj trdi, da je v svoji veri le tradicionalist. Sicer je poročen, ima šest otrok, večino njegovih sorodnikov pa so ubili ruski specialci ali pa so preprosto "izginili". Med izginulimi so tudi njegov ostareli oče in oba brata, ki so jih ugrabili skupaj z Dokujevo ženo in enoletnim sinom. Zadnja so izpustili, preostale pa so najverjetneje ubili.

Za zdaj še ni jasno, ali so napadi v Volgogradu resnično povezani z njegovo napovedjo napadov ob olimpijskih igrah. Ruska vlada je napovedala, da bo igre varovala z vsemi sredstvi, če bo potrebno, tudi z droni, ki bodo bedeli nad Sočijem.

Ne spreglejte