Nedelja,
28. 1. 2018,
13.14

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,70

5

Natisni članek

Natisni članek

Rusija Vladimir Putin

Nedelja, 28. 1. 2018, 13.14

6 let, 9 mesecev

Ruska policija prijela glavnega kritika Putina #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,70

5

navalny | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruska policija je v Moskvi vdrla na tamkajšnji sedež glavnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in prijela več članov njegove ekipe. Pozneje so pridržali tudi Navalnega. Navalni je sicer ravno za danes pozval k demonstracijam po vsej državi.

Navalni je Ruse pozval, naj se uprejo oblastem in kljub prepovedim in grožnjam z množičnimi aretacijami pridejo na zborovanja. Pozval je tudi k bojkotu predsedniških volitev 18. marca, na katerih ne sme kandidirati zaradi obsodbe na pogojno zaporno kazen. Nizka volilna udeležba bi bila namreč precejšen udarec za predsednika Vladimirja Putina, ki ima zmago na volitvah praktično že zagotovljeno.

Danes zjutraj je v prostore, kjer ima glavno pisarno, vdrla policija. Pri tem si je pomagala tudi z žago. S tem so želeli prekiniti prenašanje protestov z daljnega vzhoda Rusije, kjer so se že začeli.

Takole so ruski policisti aretirali Alekseja Navalnega:

"Pridržali so me. A to nič ne pomeni"

Člani ekipe Navalnega so sporočili, da je policija prijela več njihovih članov in tudi že več njegovih podpornikov v več regijah. Policija je Navalnega pridržala, ko je bil na poti na zborovanje v Moskvi. "Pridržali so me. A to nič ne pomeni, pridite na Tversko ulico," je sporočil prek Twitterja.

Policija je sporočila, da so ga pridržali zaradi kršenja predpisov, ki urejajo organizacijo zborovanj. Moskovske oblasti so že pred protestom sporočile, da zborovanje ni dovoljeno, zato bodo ustrezno ukrepali.

"Rusija brez Putina!",  "Ena, dva tri, Putin izgini!"

Protesti na vzhodu Rusije in v Sibiriji so se začeli že zjutraj, glavna v Moskvi in Sank Peterburgu pa sta potekala opoldne po srednjeevropskem času.

V Moskvi se je po poročanju agencij zbralo okoli 4.000 ljudi, bilo je tudi na stotine policistov. Zborovanje je trajalo kako uro, nato so se ljudje večinoma razšli. V Saknt Peterburgu se je zbralo kakih 1.500 ljudi, ki so vzklikali Rusija brez Putina in Ena, dva tri, Putin izgini.

Protesti so potekali v 120 krajih, med drugim v Nižnjem Novgorodu, Tomsku in Jakutsku na skrajnem vzhodu Rusije, kjer so se ljudje zbrali pri minus 45 stopinj Celzija.