Petek,
27. 9. 2024,
10.37

Osveženo pred

1 ura, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Natisni članek

novinarji Rusija Ukrajina Kursk

Petek, 27. 9. 2024, 10.37

1 ura, 9 minut

Rusi napadli več ukrajinskih mest: umrlo več ljudi, pogrešane iščejo pod ruševinami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,64
Ukrajina Izmail | V mestu Izmail so po zračnem napadu izbruhnili požari.  | Foto Reuters

V mestu Izmail so po zračnem napadu izbruhnili požari.

Foto: Reuters

V ruskem zračnem napadu z brezpilotniki na mesto Izmail ob meji z Romunijo so davi ubili najmanj tri ljudi, 11 je bilo ranjenih. Romunsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ob zaznavi dronov vzletela štiri njihova letala. Ukrajinske oblasti poročajo tudi o raketnem napadu na mesto Krivi Rog, v katerem je umrla ena oseba. Ruska varnostna služba FSB zaradi nezakonitega prečkanja meje preiskuje tri tuje novinarje, ki so poročali iz ruske obmejne regije Kursk, so danes sporočili ruski mediji.

V napadu na ukrajinsko pristaniško mesto ob Donavi sta življenje izgubili starejši ženski in 73-letni moški, medtem ko med ranjenimi poročajo o enem otroku. Poškodovane so bile stanovanjske zgradbe in gospodarska poslopja ter avtomobili, izbruhnilo je tudi več požarov, ki so jih že pogasili, je sporočil guverner regije Odesa Oleg Kiper.

Romunsko obrambno ministrstvo domneva, da je ruski letalnik v njihov zračni prostor med napadom na Ukrajino vstopil za manj kot tri minute in po razpoložljivih podatkih na romunsko ozemlje ni imel vpliva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad na Krivi Rog: ena oseba umrla, pod ruševinami iščejo morebitne žrtve 

V nočnem raketnem napadu so ruske sile obstreljevale tudi mesto Dnipro v regiji Dnipropetrovsk. Poškodovale so industrijski objekt, vendar ni bilo ranjenih, je povedal guverner regije Sergej Lisak.

Pozneje je Lisak poročal še o enem ruskem napadu v regiji Dnipropetrovsk. Raketa je zjutraj zadela sedež okrožne policije v mestu Krivi Rog, pri čemer je življenje izgubila ena oseba, pet je bilo ranjenih. Reševalci med ruševinami še iščejo morebitne žrtve. Poročajo tudi o škodi na več desetih stanovanjskih zgradbah in izobraževalni ustanovi.

FSB uvedla preiskavo zoper tri novinarje 

FSB je zaradi nezakonitega prečkanja ruske meje uvedla preiskavo zoper tri novinarje. Fletcher Yeung in Kathryn Diss delata za avstralsko televizijo ABC News, v preiskavi pa se je znašel še romunski novinar Mircea Barbu, je poročala ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Ukrajinska vojska je 6. avgusta nepričakovano vdrla v regijo Kursk in tam po lastnih navedbah zasedla približno sto naselij. Kmalu po začetku ofenzive je več novinarjev objavilo poročila iz zasedenih delov ruske regije, zato je Rusija proti njim sprožila preiskave. Skupno Moskva zaradi nezakonitega prečkanja meje trenutno preiskuje 12 novinarjev.

FSB je medtem na zasedenem polotoku Krim pridržal domnevna ukrajinska agenta. Ta naj bi Kijevu posredovala informacije o ruskih vojaških objektih. Eden od njiju je po navedbah FSB med drugim posredoval tudi informacije o koordinatah objektov zračne obrambe v mestu Kerč, ob sklicevanju na ruske medije poroča tiskovna agencija Reuters.

Sodišče v Moskvi je danes začelo sojenje 72-letnemu Američanu Stefanu Hubbardu, ki je obtožen, da se je kot plačanec boril na strani Ukrajine. Grozi mu do 15 let zapora, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kursk
Novice Rusija naj bi v regiji Kursk ponovno zavzela dve vasi
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Ofenziva v Kursku upočasnila napredovanje ruskih sil na vzhodu Ukrajine
Jens Stoltenberg v Bruslju
Novice Stoltenberg podprl ukrajinsko ofenzivo v Kursku