Ponedeljek,
3. 3. 2014,
8.11

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ukrajina Rusija

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 3. 2014, 8.11

8 let, 3 mesece

Rusija Ukrajino obtožila, da skuša sprožiti vojno (video in foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ruska vojna letala so dvakrat kršila ukrajinski zračni prostor nad Črnim morjem, zato je Ukrajina aktivirala svoja vojaška letala, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Rusija je okrepila svojo vojaško prisotnost na Krimu in dejansko prevzele nadzor nad polotokom na jugu Ukrajine kljub pozivom Zahoda, naj se umakne in neha kršiti ukrajinsko suverenost. Ukrajinske oblasti so sporočile, da je v zadnjih 24 urah na Krimu pristalo deset ruskih bojnih helikopterjev in osem vojaških tovornih letal. Kijev o premikih ruske vojske ni bil obveščen.

Okoli 300 demonstrantov z ruskimi zastavami je vdrlo v stavbo regionalnih oblasti v Donecku na vzhodu Ukrajine in zavzelo najmanj eno nadstropje stavbe, pred katero se je zbralo med tri in štiri tisoč protestnikov, ki so vzklikali "Rusija, Rusija!". Na stavbi je plapolala ruska zastava zadnje tri dni. Tudi v Donecku se ima večina prebivalcev za Ruse. Protesti v zadnjih dneh potekajo tudi v Harkovu, drugem največjem ukrajinskem mestu, ki leži na severovzhodu države, Simferopolu na Krimu, tretjem največjem ukrajinskem mestu Odesi, Mariupolu blizu meje z Rusijo in Melitopolu.

Lavrov: Ruske sile bodo ostale na Krimu Proruske sile so zavzele potniški terminal za trajekte v mestu Kerč na najbolj vzhodni točki Krima, 20 kilometrov stran os ruskega ozemlja, kar je okrepilo ugibanja, da Moskva načrtuje prihod dodatnih ruskih vojakov na polotok. Več tisoč novih ruskih vojakov na Krimu močno prekaša ukrajinske sile. Dve veliki ukrajinski vojaški bazi sta obkoljeni.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je zatrdil, da bo na tisoče ruskih vojakov na Krimu ostalo, da bi ščitili ruske državljane in človekove pravice pred "ultranacionalističnimi grožnjami". Lavrov je dodal, da so ruske sile v Ukrajini potrebne "dokler se politično stanje ne normalizira".

Moskva: Kerryjeve grožnje nesprejemljive Rusija je kot nesprejemljive označila grožnje ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, ki je Rusijo obtožil invazije na Ukrajino in omenil možnost mednarodnih sankcij proti Rusiji.

Rusko zunanje ministrstvo je Kerryja obtožilo, da se je vrnil h "klišejem hladne vojne" in ocenilo, da si ni prizadeval za razumevanje kompleksnih procesov v ukrajinski družbi. Washington je obtožilo, da je zaprl oči pred rusofobijo in antisemitizmom med protestniki opozicije, ki so prevzeli oblast v Kijevu.

Janukovič naj bi Ruse prosil za vojaško posredovanje Ruski premier Dmitrij Medvedjev je ocenil, da odstavljeni Viktor Janukovič ostaja legitimni predsednik Ukrajine. Na svojem profilu na Facebooku je zapisal, da je Rusija pripravljena z "bratsko Ukrajino razviti večstranske, spoštljive odnose", a ne z oblastmi, ki so nasledile Janukoviča. Rusija namreč po njegovih besedah potrebuje močno in stabilno Ukrajino, ki je predvidljiv in gospodarsko sposoben partner.

BBC medtem poroča, da je predstavnik Rusije v Združenih narodih dejal, da je Janukovič Rusijo zaprosil za vojaško posredovanje v Ukrajini.

Ukrajina razmišlja o zaprtju meja Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je razglasil, da si njegova vlada ne prizadeva tujega vojaškega posredovanja v odgovor na rusko krepitev vojaških sil na Krimu. Njegov namestnik Vitalij Jarema pa je povedal, da oblasti v Kijevu razmišljajo o možnosti zaprtja državnih mej in o strožjem nadzoru prehoda ruskih državljanov. Po ruskih trditvah se je dramatično povečalo število ukrajinskih državljanov, ki so zaprosili za azil v Rusiji.

Poveljnik ukrajinske mornarice Denis Berezovski, ki mu v Kijevu grozijo z obtožbami o izdaji, drugih ni uspel prepričati, naj sledijo njegovemu zgledu in prisežejo zvestobo proruskim silam na Krimu. Ukrajinski mornariški častniki so na izrednem srečanju na svojem sedežu v Sevastopolu zavrnili načrt, da bi prisegli samooklicani novi krimski vladi.

Največja kriza 21. stoletja Britanski zunanji minister William Hague je v Kijevu ukrajinsko krizo razglasil za največjo krizo 21. stoletja, ki bo "zahtevala izredne diplomatske napore". Downing Street 10 je nato sporočil, da ne razmišlja o vojaškem posredovanju v Ukrajini in da je edina pot za rešitev krize, o kateri razmišljajo, diplomatska in miroljubna. Zunanji ministri EU so na drugem kriznem sestanku o Ukrajini razpravljali o odzivu na zaostritev razmer na Krimu.

Opuščajo priprave na vrh G8 v Sočiju Po ostrih diplomatskih opozorilih Rusiji iz Bele hiše je ta posredovala skupno izjavo voditeljev držav skupine G7 ter predsednikov Evropskega sveta in Evropske komisije, ki sporočajo, da začasno opuščajo vse pripravljalne aktivnosti na junijski vrh skupine G8 v Rusiji v Sočiju. Rusija je odločitev voditeljev držav G7 označila kot kontraproduktivno.

Obama: Rusija v Ukrajini krši mednarodno pravo Rusija je na napačni strani zgodovine in krši mednarodno pravo, je dejal ameriški predsednik Barack Obama. State Department je pred tem sporočil, da imajo ZDA skupaj z zavezniki na voljo široko izbiro sankcij proti Rusiji.

Že pred tem je pomočnica ameriškega državnega sekretarja Victoria Nuland sporočila, da bo predhodnica opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) danes odšla v Ukrajino, zaradi nasprotovanja Rusije pa še ni dogovora o opazovalni misiji Ovseja za Ukrajino.