Torek,
26. 11. 2013,
20.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija Italija Vladimir Putin

Torek, 26. 11. 2013, 20.10

8 let

Rusija in Italija bosta oblikovali milijardni investicijski sklad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruski predsednik Vladimir Putin in italijanski premier Enrico Letta sta sporočila, da sta državi sklenili dogovor o oblikovanju milijardo evrov vrednega skupnega investicijskega sklada.

Ta bo po besedah Lette "pomagal podjetjem v mešani lasti in vzpodbujal rast v obeh državah". Kot je povedal Letta, so na italijansko-ruskem vrhu v Trstu podpisali 28 dogovorov, med njimi pomemben dogovor o omilitvi davčnih postopkov za italijanska podjetja, ki izvažajo v Rusijo, kot tudi dogovor o vzpostavitvi podružnice ruskega muzeja Hermitage v Benetkah.

Poudaril je, da mora Italija razviti svoj mednarodni trg in vzpodbujati več neposrednih naložb. Po navedbah ruskih predstavnikov naj bi novi sklad - financirala ga bosta ruski sklad za neposredne naložbe in italijanski sklad za depozite in posojila - spodbujal medsebojne investicije, prva nakazila pa so v načrtu za prihodnje leto.

Na dnevnem redu tudi Južni tok in dobava zemeljskega plina Italijanski predstavniki so pred pogovori dejali, da bodo preverili, ali obstaja ruski interes za vlaganja v zadolženo italijansko letalsko družbo Alitalia, ki išče tujega partnerja, in jeklarskega giganta Ilva v težavah.

Državi sta sicer dogovore podpisali na področjih energetike, financ in industrije. Med drugim sta italijanska energetska velikana Enel in Eni sklenila dogovor z ruskim koncernom Rosnef.

Putin se je sestal tudi s prvim možem Enija Paolom Scaronijem. Eni šteje med največje stranke ruskega velikana Gazproma pri nakupu zemeljskega plina, medtem ko nafto kupuje pri Rosnefu. Podjetje je poleg tega partner Gazproma pri projektu Južni tok. Prav Južni tok in dobava zemeljskega plina naj bi bila med osrednjimi temami srečanja v Trstu. Scaroni je sicer po srečanju s Putinom dejal le, da gre projekt Južni tok naprej in da naj bi začel delovati leta 2015.

Sporazum podpisal tudi proizvajalec pnevmatik Pirelli Sporazume so z ruskimi podjetji podpisala tudi investicijska banka Mediobanca, ladjedelnica Fincantieri in proizvajalec pnevmatik Pirelli.

Letta je še povedal, da sta s Putinom govorila tudi o pripravah na mirovno konferenco o Siriji in o dogovoru glede iranskega jedrskega programa, pa tudi o nestabilnosti, ki jo povzroča Libija v Sredozemlju.

Trgovska menjava med Italijo in Rusijo je lani znašala 33,8 milijarde evrov, letos do septembra pa se je glede na enako obdobje lani povečala že za 24 odstotkov.

Blizu prizorišča vrha se je danes zbralo okoli 200 protestnikov proti homofobiji v Rusiji, v Rimu pa so se zbrali protestniki v podporo zaprtim članicam punk skupine Pussy Riot.

Ruski predsednik je na obisk v Italijo prispel v ponedeljek in ga začel s srečanjem s papežem Frančiškom in z večerjo z bivšim premierom Silviom Berlusconijem. Na vrhu v Trstu ga je spremljala močna delegacija enajstih ministrov.