Torek,
13. 8. 2024,
13.48

Osveženo pred

8 ur, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,15
napad vojaške vaje vojna Ukrajina Rusija

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2024, 13.48

8 ur, 16 minut

UKRAJINE NA ZANIMA PREVZEM ZASEDENIH RUSKIH OZEMELJ

Rusi se urijo za napad na cilje v Evropi. Načrtujejo vrsto napadov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,15
Raketa | Analitiki so po pregledu dokumentov povedali, da če bi Rusija udarila po Evropi, bi bili ogroženi vsi cilji tam.  | Foto Guliverimage

Analitiki so po pregledu dokumentov povedali, da če bi Rusija udarila po Evropi, bi bili ogroženi vsi cilji tam. 

Foto: Guliverimage

Da bi bili pripravljeni na morebiten konflikt z Natom, Rusi svojo mornarico usposabljajo za ciljanje na lokacije globoko v Evropi, in sicer z raketami, ki imajo jedrske konice, poroča Financial Times. Od neimenovanega vira je pridobil 29 dokumentov, sestavljenih med letoma 2008 in 2014, v katerih je opisano, da so ruske sile vadile uporabo taktičnega orožja. 

Najnovejša razkritja sklopa dokumentov kažejo, da Rusija načrtuje konflikt z Zahodom, ki se bo razširil daleč čez njeno neposredno mejo Nata, in vrsto nasilnih napadov po zahodni Evropi.

V dokumentih sta kot tarči, zasidrani globoko v Evropi, navedeni zahodna obala Francije in pristaniško mesto Barrow in Furness v Združenem kraljestvu. Poleg teh navajajo še 32 preostalih ciljev v Evropi, med katerimi jih je največ na Norveškem in v Nemčiji.

Predstavitev tudi navaja, da Rusija ni izključila možnost izstrelitve jedrskega orožja z ladij. 

Analitiki so po pregledu dokumentov povedali, da če bi Rusija udarila po Evropi, bi bili ogroženi vsi cilji tam. "Njihov koncept vojne je popolna vojna," je dejal Jeffrey Lewis, profesor na Inštitutu za mednarodne študije Middlebury v Montereyu. "Jedrske konice vidijo kot potencialno vojno orožje. Želeli jih bodo uporabiti, in to zelo hitro," je dodal. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je evropskim zaveznikom Ukrajine že večkrat zagrozil, naj preprečijo vojaško podporo Zahoda Kijevu. "Zapomniti si morajo, da so majhne, ​​gosto poseljene države," je dejal maja.

Rusija in Ukrajina sprožili več čezmejnih napadov

Danes sicer iz obeh držav, tako Ukrajine kot Rusije, prihajajo informacije o novih napadih. Ruske sile so ponoči napadle ukrajinsko mesto Sumi, od koder se ukrajinske sile oskrbujejo za aktualno čezmejno ofenzivo v Kursku. V raketnih napadih je bila ranjena ena oseba, v delu mesta sta bili prekinjeni dobava elektrike in plina.

Zračni napad je sprožil alarm v velikem delu Ukrajine.  | Foto: Reuters Zračni napad je sprožil alarm v velikem delu Ukrajine. Foto: Reuters

"V ruskem napadu na Sumi so uporabili balistični raketi iskander in 38 brezpilotnih letalnikov, pri čemer smo jih 30 prestregli," so sporočile ukrajinske letalske sile. Zračni napad je sprožil alarm v velikem delu Ukrajine. O napadih na vojaške cilje Kijev ni poročal.

O ruskih zračnih napadih poročajo tudi v regiji Černigiv, kjer so povzročili izpad električne energije. Po navedbah Kijeva je več deset brezpilotnikov davi povzročilo prekinitve dobave električne energije industrijskih in gospodinjskih odjemalcev v regiji na severu Ukrajine.

Nadaljujejo se tudi ukrajinski čezmejni napadi. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so večinoma nad regijo Kursk prestregli 14 ukrajinskih brezpilotnikov. Iz Kijeva niso posredovali dodatnih informacij o razmerah v Kursku, kjer so njihove enote v preteklem tednu po lastnih navedbah zasedle okoli tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja znotraj Rusije. Ruske sile trdijo, da je zasedeno ozemlje pol manjše.

V regiji Kursk nove evakuacije 

Oblasti v ruski regiji Kursk so danes zaradi vdora ukrajinskih sil odredile nove evakuacije. Svoje domove je doslej zapustilo že 121.000 ljudi, okoli 30.000 pa jih namerava Rusija nastaniti v 400 začasnih zatočiščih po vsej državi. Evakuirane ljudi naj bi Rusija v prihodnjih dneh odpeljala tudi v zatočišča v ukrajinski regiji Zaporožje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem danes izjavil, da ukrajinske sile nadzirajo že 74 nasilij v regiji Kursk. "Kljub težkim in intenzivnim spopadom se napredovanje naših sil v regiji nadaljuje," je povedal in dodal, da so zajeli več ruskih vojakov, ki jih nameravajo izmenjati za ukrajinske ujetnike.

Smirnov je sicer v ponedeljek zatrdil, da ukrajinske sile v Kursku zasedajo 28 vasi s približno 2000 prebivalci.

Nadaljujejo se tudi napadi v regiji Kursk.  | Foto: Reuters Nadaljujejo se tudi napadi v regiji Kursk. Foto: Reuters

Ukrajina ne namerava prevzeti zasedenih ruskih ozemelj

Da Ukrajine ne zanima prevzem ozemlja, ki ga je zajela od začetka vdora na rusko ozemlje, je danes izjavil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Georgij Tihi in poudaril, da je vdor ukrajinskih sil popolnoma legitimen. Prej ko bo Rusija pristala na pravičen mir, prej bo Ukrajina prenehala s svojimi čezmejnimi napadi, je še dodal.

Poročilo generalštaba ukrajinske vojske sicer navaja 134 ločenih spopadov na fronti, pri čemer regije Kursk ne omenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vladimir Putin
Novice Putin: Glavna naloga ruskih sil je izgnati sovražnika z ruskega ozemlja
Kursk
Novice Ukrajinci napadajo, v ruski regiji Belgorod nove evakuacije
Vladimir Putin
Novice Jeklena krsta: mineva 24 let od nesreče ruske jedrske podmornice Kursk #video