Četrtek,
4. 10. 2018,
20.37

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Donald Trump ZDA Brett Kavanaugh

Četrtek, 4. 10. 2018, 20.37

5 let, 6 mesecev

Republikanci in demokrati na različnih bregovih glede poročila FBI o Kavanaughu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Brett Kavanaugh | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriški senat je danes prejel težko pričakovano poročilo zveznega preiskovalnega urada (FBI) o kandidatu za vrhovnega sodnika ZDA Brettu Kavanaughu, ki mu več žensk očita spolne napade v preteklosti. Republikanci in demokrati imajo o zaupnem poročilu različno mnenje.

FBI je dokončal posebno dodatno preiskavo ozadja Bretta Kavanaugha, potem ko ga je Christine Blasey Ford obtožila spolnega napada pred 36 leti, podobnih dejanj pa sta ga obtožili še dve drugi ženski.

Vodja senatnega odbora za pravosodje Chuck Grassley je dejal, da v poročilu ni ničesar, česar še ne bi vedeli. Dodal je, da preiskovalci niso našli dokazov o neprimernem vedenju Kavanaugha.

Brett Kavanaugh, Donald Trump
Novice Trump ukazal, naj FBI preišče obtožbe proti Kavanaughu

Demokrati po drugi strani menijo, da preiskava ni bila zadovoljiva in zahtevajo objavo poročila. Poudarjajo, da je bila preiskava prekratka in preveč omejena, saj agenti FBI niso zaslišali številnih prič, med drugim niti Kavanaugha in Fordove.

Bela hiša zagotavlja, da kratka in omejena preiskava FBI ni našla ničesar obremenilnega proti Kavanaughu.

Zgodba je lahko končana že konec tedna

Republikansko vodstvo je ugotovitve preiskave dalo senatorjem zaupno na voljo le danes, preden bo v petek prvo proceduralno glasovanje o Kavanaughovi potrditvi, zgodbe pa je lahko konec potem že v soboto ali nedeljo, ko se bo končalo 30 ur predpisane razprave.

Izida glasovanja v senatu še vedno ni mogoče napovedati. Tako večina demokratov kot večina republikancev vztraja pri svojem stališču, trije republikanski in dva ali trije demokratski senatorji pa se vsak iz svojega političnega razloga še niso opredelili.

Brett Kavanaugh
Novice Kavanaugh preživel prvo glasovanje, vendar se je že začelo zapletati

Pričakovati je, da bo preiskava FBI omahljivim republikancem služila kot izgovor, da glasujejo za Kavanaugha. Potem bo najverjetneje tudi tistih nekaj omahljivih demokratov, ki se soočajo s trdo kampanjo v državah, kjer imajo radi Trumpa, glasovalo z republikanci.

Med njimi izstopata Joe Manchin iz Zahodne Virginije, Heidi Heitkamp iz Severne Dakote, ki sta pod velikim pritiskom, kot sta sicer na drugi strani tudi republikanki Susan Collins iz Maina in Lisa Murkowski iz Aljaske, skupaj z Jeffom Flakom iz Arizone, ki pa gre januarja v pokoj in nima političnih skrbi za odločitev v eno ali drugo smer, morda le moralne.

Spor glede Kavanaugha glede na zadnje ankete povečuje upanje republikancev, da se morda kongresne volitve 6. novembra zanje ne bodo končale tako slabo, kot so pričakovali doslej. Ankete ugotavljajo rast navdušenja republikanskih volivcev za udeležbo na volitvah.

Glede na anketo javnega radia NPR in javne televizije PBS so demokrati skorajda izgubili prednost glede tega. Pred mesecem dni je na volišča nameravalo oditi deset odstotkov demokratov več kot republikancev. V zadnji anketi demokrati vodijo le še za dva odstotka.

Američani verjamejo, da je Kavanaugh Fordovo spolno napadel

Večina Američanov glede na ankete verjame, da je Kavanaugh Fordovo spolno napadel, vendar večina ne gre na kongresne volitve, ki so dvoboj dveh strankarskih baz. Obtožbe na račun Kavanaugha so najprej zelo pogrele demokratsko bazo za boj proti kandidatu, ankete pa sedaj zaznavajo, da se zagretost povečuje tudi v republikanski bazi, ki meni, da so obtožbe lažne, krivične in politične. Račun bodo plačale ženske, ki so bile kdaj spolno napadene in si še naprej ne bodo upale s tem v javnost oziroma na policijo.

Christine Blasey Ford
Novice Domnevna žrtev Bretta Kavanaugha v senatu opisala spolni napad

Bolj organizirana je za zdaj opozicija Kavanaughu. V sredo je po ZDA potekalo več kot 300 tako imenovanih bedenj proti kandidaturi in za pravice žensk, ki se jih ni udeležilo veliko ljudi. Protesti potekajo tudi v okolici kongresa in znotraj senatnih zgradb, vendar tudi tam ni veliko ljudi. Policija je sicer tam aretirala že več ljudi.

Washington Post poroča, da je predsednik Trump kljub vsem javnim nastopom v prid Kavanaugha jezen na glavnega pravnika Bele hiše Dona McGahna, da mu je naprtil takšnega pomanjkljivega kandidata, obenem pa so spremembo trenda v anketah zaznali tudi v Beli hiši in upajo, da se bodo volitve sedaj zaradi tega za republikance končale bolje.

V precepu so sedaj demokrati. Zaustavitev Kavanaugha bi bila pirova zmaga, če bo zaradi tega večja udeležba republikancev na volitvah in jim ne bo uspelo prevzeti večine v predstavniškem domu, senat pa se trenutno zdi vse bolj oddaljena možnost. Poraz prizadevanj za blokado Kavanaugha pa lahko demokratsko bazo še bolj podžge, ali pa povzroči malodušje tik pred volitvami.