Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 11. 2020,
16.14

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,69

30

Natisni članek

Boris Johnson Nicola Sturgeon Škotska Velika Britanija

Sobota, 28. 11. 2020, 16.14

3 leta, 5 mesecev

Razpad Velike Britanije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,69

30

brexit, Velika Britanija | Velika Britanija je odšla iz EU, v bližnji prihodnosti pa se lahko zgodi, da bo od Velike Britanije vzela slovo Škotska. Velika Britanija bi se v tem primeru skrčila samo na Anglijo in Wales ter skupaj s Severno Irsko tvorila Združeno kraljestvo. | Foto Reuters

Velika Britanija je odšla iz EU, v bližnji prihodnosti pa se lahko zgodi, da bo od Velike Britanije vzela slovo Škotska. Velika Britanija bi se v tem primeru skrčila samo na Anglijo in Wales ter skupaj s Severno Irsko tvorila Združeno kraljestvo.

Foto: Reuters

Škotska premierka Nicola Sturgeon ni bila še nikoli bolj, kot je zdaj, prepričana v možnost, da Škotska doseže neodvisnost, je danes zatrdila na virtualnem kongresu svoje stranke SNP.

Prav vprašanje drugega referenduma o tej temi naj bi prevladovalo v obdobju pred regionalnimi volitvami maja prihodnje leto.

Neodvisnost na vidiku?

"Neodvisnost je na vidiku - in z enotnostjo namena, ponižnosti in težkega dela sem bolj kot kdajkoli prepričana, da jo bomo dosegli," je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

menstruacija
Trendi Škotska bo kot prva na svetu ponujala brezplačne tampone in vložke

Sturgeonova in njena Škotska nacionalna stranka (SNP) si za nov referendum prizadevata vse od prepričljive zmage v boju za škotske poslanske sedeže na splošnih volitvah leta 2019, piše STA.

Po anketah večina Škotov za neodvisnost

Nova zmaga, ki se stranki obeta na majskih volitvah v škotski regionalni parlament, naj bi ji podelila nov mandat za prizadevanja, da Škotsko popelje iz Združenega kraljestva. Temu je glede na ankete naklonjena tudi večina Škotov.

Škotska premierka Nicola Sturgeon se noče odpovedati načrtom o osamosvojitvi Škotske od Velike Britanije. | Foto: Reuters Škotska premierka Nicola Sturgeon se noče odpovedati načrtom o osamosvojitvi Škotske od Velike Britanije. Foto: Reuters

Škotska se je sicer na referendumu leta 2014 odločila ostati del Velike Britanije, a so kasneje Škoti na referendumu o brexitu podprli obstanek v EU, medtem ko se je država v celoti s tesno večino odločila za izstop.

Boris Johnson proti referendumu

"Kdo naj bi sprejemal odločitve, ki krojijo našo prihodnost? Mi vemo, da so to ljudje, ki živijo tu, ne glede na to, od kod prihajajo," je sporočila Sturgeonova. Pozvala je stranko, naj izkaže pripravljenost Škotske, da zavzame svoje mesto v "globalni družini neodvisnih držav", češ da je na robu pisanja zgodovine.

Britanski premier Boris Johnson sicer zavrača pozive k novemu referendumu, češ da je tisti leta 2014 to vprašanje uredil za eno generacijo.

Škotska viski
Trendi Koronavirus ni prizanesel niti škotskemu viskiju
Boris Johnson
Novice Britanski premier zavrnil nov referendum o škotski neodvisnosti
Nicola Sturgeon
Novice Škotska si želi neodvisnosti. Napovedujejo nov referendum.
Ne spreglejte