Nedelja,
10. 3. 2013,
16.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

matura New York izobraževanje

Nedelja, 10. 3. 2013, 16.31

8 let

Razkrito: 80 odstotkov newyorških maturantov ne zna brati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pismenost v mestu New York se manjša, saj skoraj 80 odstotkov srednješolskih maturantov ne zna brati, pisati ali računati, zaradi česar se morajo osnov znova naučiti, preden se prijavijo na univerzo.

V enem od svojih zadnjih govorov je newyorški župan Michael Bloomberg razpredal o tem, koliko sredstev je mesto namenilo izobraževanju, vendar pa po poročanju Russia Today te večmilijardne investicije niso pomagale newyorškim najstnikom.

"Bloomberg se bo v zgodovino zapisal kot župan izobraževalnega poloma Kritiki so namreč izpostavili, da samo 13 odstotkov temnopoltih in Latinoameričanov maturira s sposobnostmi, ki jih zahtevajo javne univerze. Pri tem navajajo, da 80 odstotkov maturantov nima vseh potrebnih veščin, predvsem osnovnih, kot so branje, pisanje in računanje. "V zgodovino se bo zapisal kot župan izobraževalnega poloma, v svojem zadnjem govoru pa si je zatiskal oči pred resnico. Škodoval je naši skupnosti in družinam, pričakujemo, da ga bo zamenjal drug župan," je za New York Daily News povedal eden od staršev Zakiyah Ansari.

Odstotek maturantov, ki ne znajo brati, pisati in računati, je eden najvišjih v zadnjih letih. Zaposleni pri City University, eni izmed javnih univerz v New Yorku, so za televizijo CBS 2 povedali, da lani 80 odstotkov oziroma 10.700 maturantov, ki so se udeležili preizkusa pred sprejemom na univerzo, tega ni opravilo, zato se bodo morali osnovnih veščin spet naučiti. Za primerjavo, takšnih, ki niso opravili preizkusa iz osnovnih veščin, je bilo leta 2007 71,4 odstotka.

Maturantje jezni, ker morajo plačati tečaje, če želijo na univerzo City University je že ustanovil program CUNY Start, ki bo pomagal maturantom pri ponovnem učenju osnov. "Srednješolci se v učilnicah včasih izgubijo, pri CUNY Startu jim ponudimo več pozornosti, delo pa je organizirano v manjših skupinah," je za CBS 2 povedala Sherry Mason, ki pri programu uči maturante pisanja. "Pomagam jim doseči več v kratkem času," je še povedala Masonova.

Nekateri maturantje, ki morajo na tečaje, na katerih se znova učijo pisanja, branja in računanja, so jezni na šole, ki jih niso dobro pripravile za sprejem na univerze. "Osnove, ki se jih zdaj učim, bi morali predelati že v srednji šoli," je povedala maturantka Feona Wilson. "Tako zapravimo več denarja za ponovno učenje," je še dejala za New York Post.

Pomanjkljivosti študentov bi lahko vplivale na gospodarsko rast ZDA Čeprav si ameriški zakonodajalci prizadevajo izboljšati srednješolsko izobraževanja, pa ZDA še vedno zaostajajo za drugimi razvitimi državami. Lani so ZDA med 40 državami zasedle 17. mesto glede na izobraževanje, medtem ko sta Finska in Južna Koreja zavzeli prvi dve mesti. V matematiki so se ZDA znašle na drugi polovici seznama, na 25. mestu.

Strokovnjaki že svarijo, da povprečna oziroma nizka stopnja izobraženost ameriških študentov lahko ogrozi gospodarsko rast v prihodnosti.