Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2012,
9.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zlatan Ibrahimović

Četrtek, 1. 11. 2012, 9.23

8 let

Ranjeni nogometni francoski ponos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francozi se morajo spopasti s hudo dilemo: njihov najboljši nogometni klub vodijo ultrabogataši iz Katarja, največji zvezdnik pa zasluži nesramno veliko.

Ko so pred šestimi leti bogataši iz Katarja prvič napovedali, da bodo kupili francoski nogometni klub Paris St. Germain (PSG), je že samo poročanje o tem izzvalo nasilne proteste navijačev kluba. To je bilo dovolj, da so se tedanji lastniki, Canal Plus in mesto Paris, premislili in kluba niso prodali Katarcem z izgovorom, da ne morejo sodelovati z vladarji nedemokratične države. Od takrat se je marsikaj spremenilo in denar je očitno dobil še večjo moč. Katarci so kupili nogometni klub. A to ne pomeni, da niso načeli francoskega ponosa. Konec koncev je to dežela, ki je ponosno patriotska in svojih velikih imen ne prepusti zlahka tujcem. Ob nakupu so v levičarskem časopisu Libération zapisali, da imajo Katarci nesramen apetit po moči in vplivu. Zdaj, 18 mesecev pozneje, pa Francoze bolj kot karkoli drugega žuli to, kako nesramno bogat so postali klub in njegovi igralci. Še posebno prvi zvezdnik Zlatan Ibrahimović. In če Francozi česa ne prenašajo dobro, je to razkazovanje bogastva.

Razkazovanje bogastva

Ravno to se je zgodilo s PSG. Obogateni z mastnim čekom Katarske investicijske agencije, glavnega emirjevega finančnega fonda, so se brezsramno lotili nakupov. Klubi po Evropi so pred bankroti, francoski klubi za preživetje svoje talente prodajajo Angležem, stadioni so redko polni in francoski klub že dvajset let ni zmagal v Evropski ligi, PSG pa je kupil italijanskega menedžerja, dva Brazilca, Argentinca, Italijana in Zlatana Ibrahimovića, Šveda z bosanskim očetom in hrvaško materjo.

V francoskih očeh je Ibrahimovićeva letna plača šokantna. Sprava so poročali o 14 milijonih evrov na leto, zdaj se govori, da dobi le devet milijonov evrov na leto. Francozi, ki imajo bogastvo radi le, če je diskretno, prezirajo razsipni življenjski slog nogometnih zvezdnikov: drage avtomobile in ekstravagantne nočne zabave. O Ibrahimovićevi plači je francoski minister za proračun izjavil le, da je nespodobna.

Novi visoki davki za bogataše

Toda Francozi imajo upanje. Predsednik François Hollande, prepričan socialist, ki je nekoč izjavil, da ne mara bogatašev, je v svoji predvolilni kampanji izjavil, da bo vse dohodke nad milijonom evrov obdavčil z novo, 75-odstotno stopnjo. Zakon je že v parlamentu, francoski bogataši bežijo v druge davčno bolj ugodne države, Ibrahimoviću pa se nikamor ne mudi: Katarci so mu plačo obljubili v neto izplačilih.

Torej je le na Francozih, še bolj na Parižanih, ali bodo sprejeli nogometne nove bogataše. Predvsem je to odvisno od njihovih športnih uspehov. Za zdaj gre Ibrahimoviću dobro. Ima pa v rokavu še enega asa, kako očarati Parižane. Njegova avtobiografija je nominirana za prestižno švedsko literarno nagrado. Takšne nebogataške uspehe pa cenijo tudi Francozi.

Ne spreglejte