Sreda,
20. 4. 2011,
12.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija

Sreda, 20. 4. 2011, 12.16

8 let

Putin v letnem nagovoru parlamenta hvalil dosežke Rusije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ruski premier Vladimir Putin je v letnem nagovoru parlamenta napovedal močno gospodarsko rast in hvalil vojaško in diplomatsko moč Rusije.

Putin je predvidoma maratonsko sejo, ki naj bi trajala več ur, začel z orisom gospodarskih dosežkov Rusije. "Mislim, da je naš skupni dosežek, da se je Rusiji v tem zelo težkem obdobju globalne krize uspelo izogniti resnim šokom in tveganjem," je dejal Putin. "Polno odgovornost smo prevzeli nase" "Nismo se poskusili izogniti svojim odgovornostim do države - polno odgovornost smo prevzeli nase," je dodal Putin in si prislužil glasen aplavz poslancev spodnjega ruskega parlamenta. Rusija "potrebuje desetletje stalnega in stabilnega razvoja - nobenih naglih potez ali nepremišljenih poskusov", je dejal Putin in s tem ošvrknil zahodna kapitalistična gospodarstva. Gospodarsko bo okrevalo do leta 2012 Napovedal je še, da bo letošnja gospodarska rast znašala najmanj 4,2 odstotka, inflacija pa se bo v skladu z lansko napovedjo vlade gibala med 6,5 in 7,5 odstotka. Rusko gospodarstvo si bo po njegovih napovedih od izgub zaradi gospodarske krize popolnoma opomoglo do leta 2012.

Kot je že običajno, je Putin v govoru hvalil vojaško in diplomatsko moč Rusije in poudaril, da države ne bodo nikoli nadlegovale tuje sile. "Če si v sodobnem svetu šibek, bo zagotovo prišel ali priletel nekdo in ti svetoval, v kakšni smeri moraš nadaljevati," je dejal nekdanji ruski predsednik.

Se bo Putin ponovno potegoval za predsedniški položaj? Putinov govor je deležen posebne pozornosti spričo morebitnih znakov razkola med njim in predsednikom Dmitrijem Medvedjevim, ki bi jih lahko razkril. Vse glasnejša so namreč ugibanja, da naj bi se oba želela potegovati za predsedniški položaj na volitvah prihodnje leto.

Medvedjev je nedavno nepričakovano sprožil to vprašanje, ko je za kitajsko televizijo dejal, da se bo o kandidaturi odločil v kratkem. Oba sta poprej izključevala možnost, da bi se za po novem šestletni predsedniški mandat potegovala drug proti drugemu. Napovedala sta, da se bosta o kandidaturi enega od njiju odločila sporazumno.