Sreda,
7. 10. 2015,
11.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija

Sreda, 7. 10. 2015, 11.24

8 let, 5 mesecev

"Putin nima načrta, deluje paranoično"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Urednik neodvisne ruske televizije trdi, da Putin nikakor ni strateg.

"Vladimir Putin nima načrta, igra, nima strategije," je prepričan novinar Mihail Zigar. Prav tako je prepričan, da je tudi Putinov prihod na oblast le serija naključij, trenutno dogajanje v Ukrajini in Siriji pa posledica Putinove paranoje.

Metamorfoza Vladimirja Putina Mihail Zigar je urednik neodvisne ruske televizije Dožd (Dež), ki je bolj ali manj edina medijska alternativa v poplavi informacij, ki jih nadzoruje Kremelj. Lani je prejel mednarodno novinarsko nagrado CPJ za svobodo novinarstva, napisal je knjigo o Gazpromu kot novem orožju ruske politike, zdaj pa še knjigo Konec igre – Metamorfoza Vladimirja Putina. V njej je predstavil svoje videnje Putinovega vodenja države.

Kot je dejal za DW, je knjigo napisal na podlagi dolgoletnih stikov in pogovorov s zdajšnjimi in nekdanjimi sodelavci Vladimirja Putina. Njegova najdrznejša trditev je, da Putin nikakor ni strateg, ki bi imel v glavi začrtan načrt delovanja in poti do končnega cilja. Prepričan je, da je tudi Putinov prihod na oblast le serija naključij. Želi priznanje zahodnih voditeljev Zigar meni, da je bila Putinova želja v prvih letih na oblasti navdušiti zahodne voditelje. Tonyju Blairu je na primer pripravil razkošen operni večer, Georgeu W. Bushu je razlagal, kako je iz svoje požgane počitniške hišice rešil le star lesen križ. Želel je tudi, da bi se Rusija pridružila Natu, a tako, da bi jo zahodne države povabile in ji dale vodilni položaj.

Ko se to ni zgodilo in ga zahodni voditelji niso sprejeli kot enakopravnega voditelja sveta, se je po mnenju Zigarja začela Putinova metamorfoza v paranoičnega voditelja, ki želi na vse načine doseči priznanje.

"Kdor misli, da razume Putina in Rusijo, bi bil presenečen nad ravnijo paranoje in histerije, ki vlada v današnji Rusiji," je dejal urednik: "Putin in njegovi zavezniki so prepričani, da je Rusija oblegana trdnjava."

Zahod ga ni priznal kot enakopravnega voditelja Trditve, da Putin nima strategije, ampak deluje po paranoičnih vzgibih, se niso pojavile prvič.

Že lani je nekdanji moskovski dopisnik BBC Angus Roxburgh zapisal, da sta Putinova negotovost in paranoja glavni gibali njegovih odločitev, ki sta se še okrepili, ko ga Zahod ni priznal za enakopravnega voditelja: "Leta 2007 je imel Putin v Münchnu govor, ki je bil krik frustracije, ker so ga ignorirali. Zdaj mu je res vseeno, kaj si mislimo."

Rusija, oblegana trdnjava Ukrajinski analitik Andreas Umland je septembra v Newsweeku analiziral rusko propagando v medijih in ugotovil, da "Kremelj vztrajno Rusom dopoveduje, da so v trdnjavi, ki jo napadajo Združene države Amerike ali njihovi zavezniki od Avstralije do Estonije. Rezultat tega je, da narod ene izmed najmočnejših držav na svetu trpi za kolektivno nervozo, eksistenčnim strahom in nezaupanjem".

Tudi ukrajinski novinar Vitalij Portnikov je prepričan, da sta tako Ukrajina kot Sirija žrtvi Putinove paranoje. "Glavni cilj Kremlja je dokazati, da je Rusija še vedno imperij in da morajo druge države spoštovati njen vpliv," je zapisal za portal Euromaidan Press.