SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ptičja gripa spet grozi

3

termometer

Virus H5N1 je mutiral in se lahko prenaša med sesalci. Znanstveniki opozarjajo, da je le tri mutacije stran od pandemije.

Do zdaj je veljalo, da so se ljudje lahko okužili s ptičjo gripo le ob bližnjem stiku z obolelimi pticami. Taki primeri so bili izjemno redki tudi na vrhuncu izbruha ptičje gripe. Toda virus je mutiral in se zdaj lahko prenaša iz sesalca na sesalca. Zato znanstveniki pozorno spremljajo njegove mutacije, da bi lahko pravočasno opozorili na morebitno nevarnost.

Mutirano obliko ptičje gripe H5N1 so odkrili pri tjulnjih. Ker so te živali lahko okužene z različnimi tipi gripe, se bojijo, da bo nevarni virus še naprej mutiral. Mark Fielder s kingstonske univerze, ki je sodeloval pri raziskavi gripe pri tjulnjih, je prepričan, da je nujno skrbno opazovati nadaljnji razvoj bolezni, ker bodo le tako lahko ugotovili pomen mutacije virusa. Raziskovalci so ugotovili, da je za prenos ptičje gripe med ljudmi od znanega H5N1 potrebnih pet mutacij. Mutacija pri tjulnjih je bila prva.

Okuženi tudi dihurji

Drugo mutacijo virusa ptičje gripe so odkrili pri dihurjih. Živali so se okužile z virusom, ki se je prenašal po zraku. Tako zdaj predvidevajo, da so do tega, da bi se virus ptičje gripe prenašal tudi med ljudmi, potrebno le še tri mutacije. Ko so raziskovalci prišli do te ugotovitve, so ameriške oblasti za nekaj mesecev zadržale objavo članka, ker so se bali panike. Toda profesor Derek Smith iz Cambridgea miri: "Z zbranimi informacijami je nemogoče z gotovostjo trditi, kakšno tveganje je, da se bo virus res spremenil tako, da se bo prenašal iz človeka na človeka. Res pa je, da se lahko preostale tri mutacije zgodijo že pri enem okuženem človeku." V tem primeru bi lahko prišlo do pandemije.

Pomembno pa je, da ne pri tjulnjih ne pri dihurjih virus ni bil smrtonosen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin