Sobota,
28. 9. 2013,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barack Obama Hasan Rohani

Sobota, 28. 9. 2013, 11.16

8 let

Prvi telefonski pogovor predsednikov ZDA in Irana po 30 letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da sta z iranskim kolegom Hasanom Rohanijem govorila po telefonu, kar je prvi telefonski razgovor predsednikov obeh držav po več kot 30 letih.

Barack Obama je dejal, da je bil pogovor konstruktiven. "Medtem ko bodo zagotovo še pomembne ovire pri napredku in uspeh nikakor ni zagotovljen, pa verjamem, da lahko najdemo celovito rešitev," je dejal Obama, pri čemer ni pojasnil, ali gre le za vprašanje jedrskega vprašanja ali vprašanja odnosov med državama nasploh, ki so zamrznjeni vse od 80. let prejšnjega stoletja.

Sprememba tona iz Irana Obisk Hasana Rohanija v New Yorku, kjer se je udeležil splošne razprave 68. zasedanja Generalne skupščine ZN, je sprožil bliskovit razvoj dogodkov vsaj na simbolni ravni. V New Yorku se je skoraj srečal z Obamo, zunanji ministri Irana, petih stalnih članic Varnostnega sveta in Nemčije pa so se v četrtek dogovorili o nadaljevanju pogajanj okrog jedrskega programa, za katerega Iran trdi, da je miroljuben, Zahod pa sumi, da gre v resnici za oborožitveni program.

Zahodne države opažajo veliko spremembo tona iz Irana, največja pa je morda Rohanijeva izjava, da želi, da bi bil njegov obisk New Yorka prvi korak k boljšim odnosom med dvema velikima državama Iranom in ZDA.

Razvoj dogodkov skrbi Izrael Kljub spremembam v tonu pa vsi za zdaj ostajajo previdni. Obama je dejal, da to, da tako dolgo časa ni bilo izmenjave besed med predsednikoma obeh držav, kaže na globoko nezaupanje med državama. "Vendar pa se zdaj kaže možnost za pot naprej in verjamem, da temelji za rešitev obstajajo," je dejal Obama.

Razvoj dogodkov zelo skrbi Izrael, za katerega bi Iran z jedrskim orožjem predstavljal nevarnost za obstoj, in izraelski premier Benjamin Netanjahu namerava prihodnji teden obiskati ZDA.