Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2023,
13.33

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

donacija pripadnost preiskava Harvard ZDA

Sreda, 26. 7. 2023, 13.33

9 mesecev

Preiskava: na univerzo Harvard lažje s protekcijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
harvard | Organizacije manjšin opozarjajo na prakso, da imajo družinski člani nekdanjih študentov oziroma donatorjev prednost pri vpisu na univerzo Harvard. | Foto Getty Images

Organizacije manjšin opozarjajo na prakso, da imajo družinski člani nekdanjih študentov oziroma donatorjev prednost pri vpisu na univerzo Harvard.

Foto: Getty Images

Ameriško ministrstvo za izobraževanje je v torek sporočilo, da je sprožilo preiskavo politike sprejema na univerzo Harvard, zlasti prakse, ki družinskim članom nekdanjih študentov oziroma donatorjev daje prednost. Preiskava sledi pritožbam organizacij manjšin in opozorilom, da praksa nesorazmerno koristi belopoltim.

Preiskavo zoper prakso sprejema na univerzo Harvard je ministrstvo sprožilo po pritožbah treh organizacij, ki zastopajo študente manjšin. Te med drugim opozarjajo, da tovrstna praksa nesorazmerno koristi belopoltim, ki predstavljajo skoraj 70-odstotni delež vseh kandidatov, ki želijo študirati na Harvardu in so sorodniki nekdanjih študentov oziroma donatorjev.

Organizacije prav tako trdijo, da je za kandidate v tem položaju kar šestkrat večja verjetnost, da bodo sprejeti na univerzo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre sicer neposredno ni komentirala preiskave, je pa na vprašanja novinarjev dejala, da predsednik Joe Biden nasprotuje tovrstnim praksam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rasna in etnična pripadnost ne smeta biti upoštevani

Ministrstvo za izobraževanje je sicer preiskavo sprožilo manj kot mesec dni po tem, ko je vrhovno sodišče prepovedalo upoštevanje rasne in etnične pripadnosti pri sprejemu na univerze. S tem je konservativna večina sodnikov končala desetletja trajajočo prakso, ki je okrepila izobraževalne možnosti pripadnikov rasnih in etničnih manjšin.

harvard
Trendi Študentki tožita univerze, ki so vpletene v nedavno prevaro
Tamara Pavasović Trošt
Trendi Doktorica s Harvarda, ki si je za svoj dom izbrala Slovenijo #intervju
Novice To sta najuspešnejša falirana študenta na svetu #video
Ne spreglejte