Sreda,
6. 8. 2014,
11.35

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
potres Kitajska

Natisni članek

Sreda, 6. 8. 2014, 11.35

8 let, 4 mesece

Potres na Kitajskem: skoraj 600 mrtvih, 12 tisoč uničenih domov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Število žrtev uničujočega potresa, ki je v nedeljo prizadel jugozahod Kitajske, narašča. Po najnovejših podatkih kitajskega ministrstva za civilno zaščito je življenje izgubilo najmanj 589 ljudi.

Več ljudi je še vedno pogrešanih, poškodovanih pa jih je okoli 2.400. Prav tako so morali evakuirati 230 tisoč prebivalcev.

Na prizadetih območjih deluje več kot 18 tisoč reševalcev, večinoma policistov in vojakov, upanje, da bodo v ruševinah po potresu še našli preživele, pa je vedno manjše.

Prostovoljci otežujejo reševanje Reševanje otežujejo močno deževje in zemeljski plazovi, pa tudi številni prostovoljci, ki so po katastrofalni nesreči prišli na območje, a za reševanje nimajo potrebnih izkušenj in opreme. Nekateri prinašajo tudi pomoč, ki trenutno ni nujno potrebna, poleg tega pa ovirajo promet in s tem dostop do prizadetih območij. Nekateri celo spijo v šotorih, namenjenih prizadetim v potresu.

Kitajske oblasti so zato pozvale prebivalce, naj kljub želji po pomoči ne prihajajo na potresna območja.

Najmočnejši potres v zadnjih 14 letih Potres z magnitudo 6,1 je prizadel okrožje Ludian na območju okoli mesta Zhaotong v pokrajini Yunnan. Žarišče potresa je bilo blizu tega mesta, po zadnjih podatkih je sledilo še 12 popotresnih sunkov. Po navedbah kitajske televizije je bil to najmočnejši potres v pokrajini Yunnan v zadnjih 14 letih.

88-letno Xiong Zhengfen so rešili po tem, ko je bila kar 50 ur pod ruševinami. Bila je poškodovana, a kot je povedal zdravnik, so bili njeni življenjski znaki normalni.

Prizadetih 210 tisoč gospodinjstev in skoraj milijon prebivalcev Peking je za prizadeta območja že namenil 600 milijonov juanov oziroma dobrih 72 milijonov evrov.

Gre sicer za zelo odročna in gorata območja, kjer številni živijo v majhnih hišicah iz lesa in opeke ali ometa, zaradi česar se še hitreje zrušijo.

Predstavnik za odnose z javnostmi mesta Zhaotong Lu Xuefeng je dejal, da je bilo zaradi potresa prizadetih 210 tisoč gospodinjstev in skoraj milijon prebivalcev. Po ocenah je bilo uničenih 12 tisoč domov, še 30 tisoč je poškodovanih.