Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 9. 2012,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija begunci

Torek, 4. 9. 2012, 11.31

8 let

Poplava sirskih beguncev tudi v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vpliv državljanske vojne v Siriji je mogoče čutiti tudi v Evropi, kamor se je zateklo precejšnje število sirskih beguncev. Največ jih je na Švedskem in v Nemčiji.

V zadnjih 18 mesecih, odkar trajajo spopadi med režimom sirskega predsednika Bašarja Al Asada in sirskimi uporniki, so svoje domove zapustili številni sirski državljani. Več kot 200 tisoč se jih je nastanilo v taboriščih blizu Sirije, v Jordaniji, Iraku, Libanonu in Turčiji. Nekateri begunci so si cilj zastavili višje in se odpravili proti EU, kamor vstopajo prek Grčije.

Samo Švedska, ki je od evropske meje s Turčijo oddaljena približno 2.500 kilometrov, v tem in naslednjem letu pričakuje do 17 tisoč sirskih beguncev, kar je približno desetkrat toliko, kot je sirskih beguncev do zdaj pribežalo na Švedsko. Sirski begunci so se znašli na prvem mestu med prosilci za azil, sledijo jim Somalci in Afganistanci. Presenetljivo je Švedska večini prošenj za azil ugodila.

Veliko sirskih beguncev tudi v Nemčiji in Veliki Britaniji

V Nemčiji so po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat v prvi polovici tega leta prejeli 2.246 prošenj za azil, medtem ko so jih skupaj lani prejeli ravno toliko. Z naraščajočim številom beguncev se spopadajo tudi v Veliki Britaniji in nekaterih drugih evropskih državah. Ker je Grčija prva postojanka sirskih beguncev, so se grške oblasti odločile poostriti nadzor nad mejo s Turčijo, saj so v prvih šestih mesecih na meji ustavili dvanajstkrat več Sircev, ki so poskušali nedovoljeno prečkati mejo.

Kljub temu pa mejna policija prehoda večine Sircev ni odkrila, saj je po podatkih Eurostata kar 12.325 Sircev med januarjem in junijem letos zaprosilo za azil v državah EU. Poznavalci predvidevajo, da je številka lahko še večja zaradi nedoslednega zbiranja podatkov, pa tudi v primeru, da nekateri še niso zaprosili za azil.

Prodreti v EU in tam poiskati zatočišče si lahko privoščijo le premožnejši Sirci, preostali pa so prepuščeni na milost in nemilost begunskih taborišč. Tako so zgodbe nekaterih beguncev prav neverjetne. Jomaah je za Reuters razkril, da je bil ladijski inženir, njegova družina pa je bila precej premožna, saj so živeli v velikanski vili, ki so jo obdajali vrtovi. Zdaj vsi skupaj živijo v majhni sobici, ki so jim jo priskrbele švedske oblasti. Njegova družina je lahko srečna, saj mnogim ne uspe tako daleč. Pretekli teden je tako umrlo kar nekaj Sircev, ki so s čolnom potovali iz Turčiji proti EU.

Bo EU poskrbela za sirske begunce?

Strokovnjaki za migracije pa že pozivajo EU k ukrepanju, predvsem pa, da Sircem omogoči zatočišče v državah EU. Direktor za migracijske politike v Firencah Philippe Fargues je tako povedal, da bi morala Evropa odpreti svoje meje, s tem pa omogočiti natančnejše štetje sirskih beguncev. "Spopadamo se s krizo na zunanjih mejah EU, vendar se to ne bi smelo nadaljevati," je povedal Fargues, ki je prepričan, da bi morale institucije EU omogočiti lažje pridobivanje azila za Sirce in hkrati ponuditi pomoč tistim državam, kamor se zateče veliko beguncev.

Slabe razmere v nekaterih taboriščih

Tisti, ki si ne morejo privoščiti dragega potovanja v Evropo, so obsojeni na milost in nemilost begunskih taborišč, kjer so razmere klavrne. V jordanskem taborišču Zataari, ki je bilo sicer sprva mišljeno kot zatočišče za največ 500 ljudi, se danes gnete kar 26 tisoč beguncev. Čeprav so daleč od nevarnosti, v taborišču preti drugačna nevarnost. Njegovi prebivalci se vsak dan spopadajo s peščenimi nevihtami, zaradi dviganja peska pa se morajo kar dobro zaščititi, da se ne zadušijo. Različne humanitarne organizacije si močno prizadevajo, da bi izboljšale razmere v taborišču, vendar so nemočne proti naravi. Zaradi peska imajo mnogi težave z dihanjem, hkrati pa ima samo 40 odstotkov taborišča preskrbo z elektriko. Organizacije se bojijo, da se bodo razmere še poslabšale s prihodom zime, ko bodo pogostejše padavine in bolj mrzle noči.

Ne spreglejte