Petek,
27. 3. 2015,
9.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Germanwings letalo Francija

Petek, 27. 3. 2015, 9.43

8 let

Po strmoglavljenju letala našli okoli 400 delov trupel (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Reševalci, ki v gorah na jugovzhodu Francije sodelujejo v iskalni akciji po torkovem strmoglavljenju airbusa A320, so doslej našli okoli 400 delov trupel žrtev, poslali so jih na analizo.

"Doslej nismo našli še nobenega celega trupla," je v kraju Seyne-les-Alpes, ki je od prizorišča oddaljen približno sedem kilometrov, še pojasnil predstavnik francoske žandarmerije. Dodal je, da se DNK nekaterih posmrtnih ostankov ujema z vzorci, ki so jih dali svojci žrtev. Identiteto žrtev pa naj bi sporočili šele po vseh opravljenih identifikacijah.

Koliko časa bo iskanje še trajalo, predstavnik žandarmerije ni želel povedati. Je pa poudaril, da so pogoji na zelo težko dostopnem območju, kjer je strmoglavilo letalo, izredno težki. Dodal je, da bo trajanje iskalne akcije med drugim odvisno tudi od vremenskih pogojev na območju.

Kopilot Lubitz bi moral biti na dan strmoglavljenja na bolniškem dopustu Pilot, ki naj bi v torek domnevno namerno strmoglavil letalo Germanwingsa v francoskih Alpah, bi moral biti na dan strmoglavljenja na bolniškem dopustu, je danes sporočilo tožilstvo v Düsseldorfu.

Na tožilstvu so pojasnili, da so preiskovalci med preiskavo stanovanja 27-letnega Andreasa Lubitza med drugim našli zdravniško potrdilo, da je bolan. Za kakšno bolezen naj bi šlo, ni znano. Preiskovalci domnevajo, da je kopilot pred svojim delodajalcem in tudi pred sodelavci skrival bolezen, saj je bilo zdravniško potrdilo raztrgano.

V njegovem stanovanju v Düsseldorfu sicer preiskovalci niso našli niti poslovilnega pisma niti kakšnega drugega sporočila, v katerem bi namignil, kaj bo storil. Prav tako niso našli ničesar, kar bi kazalo na politično ali versko ozadje torkove tragedije. Preiskovalci so v četrtek preiskali tudi hišo v Montabauru, kjer naj bi Lubitz živel pri starših.

Nemški tabloid Bild piše, da je imel kopilot v zadnjem času "resne težave v odnosu s svojim dekletom", kar mu je zlomilo srce in zaradi česar je bil ves iz sebe.

Germanwings molči glede bolniškega dopusta Nizkocenovnik Germanwings navedb, da bi moral biti Lubitz v torek, ko je po ugotovitvah francoskih preiskovalcev namerno strmoglavil letalo airbus A320 s 150 ljudi na krovu, na bolniškem dopustu, ni ne potrdil ne zanikal. Tiskovni predstavnik družbe je danes dejal le, da družba ni mogla vedeti za to, saj ji kopilot ni predložil zdravniškega potrdila. Letalo je bilo sicer na poti iz Barcelone v Düsseldorf.

Na univerzitetni kliniki v Düsseldorfu so potrdili, da se je kopilot zdravil pri njih, a zanikali navedbe, da bi bil v kliniki zaradi depresije. Sporočili so še, da je bil na kliniki februarja letos, nazadnje pa 10. marca, in sicer zaradi pojasnil diagnoze. Podrobnosti niso mogli navesti, poudarili so le, da bodo kartoteke bolnika še danes posredovali tožilstvu v Düsseldorfu.

Pred tem so tuji mediji poročali tudi, da je imel kopilot nemškega letala družbe Germanwings pred šestimi leti resno depresivno obdobje, ko naj bi leto in pol preživel na psihiatričnem zdravljenju. To naj bi bilo razvidno iz internih dokumentov Lufthanse, ki jih je za nemški tabloid Bild razkril zaupni vir.

Prvi mož Lufthanse: Bil je stoodstotno primeren za letenje Prvi mož Lufthanse Carsten Spohr je že v četrtek potrdil, da si je 28-letni Lubitz kmalu po začetku šolanja leta 2008 vzel šestmesečni premor, po katerem je znova opravil vsa testiranja. O razlogih za ta premor Spohr ni hotel ugibati, je pa zatrdil, da je bil Lubtiz "stoodstotno primeren za letenje" in je delal brezhibno.

Kot je znano, se je kopilot zaklenil v pilotsko kabino in se z letalom namerno zaletel v goro v francoskih Alpah. Ključno vprašanje, s katerim se ukvarjajo nemški in francoski preiskovalci, je, zakaj je kopilot namerno strmoglavil letalo.

Letalske družbe že spreminjajo pravila V EU v odzivu na letalsko nesrečo preučujejo možnost uvedbe pravila o obvezni stalni navzočnosti dveh članov letalske posadke v pilotski kabini, so povedali viri pri EU. Nekatere letalske družbe so to pravilo same uvedle že v četrtek, danes so jim sledili vsi nemški letalski prevozniki. Po veljavnih pravilih morata biti na letalu vselej dva pilota. Ni pa pravila, da mora pilota, ki izjemoma začasno zapusti položaj zaradi fizioloških ali operativnih potreb, nadomestiti drug član letalske posadke.

To pravilo so sicer nekatere letalske družbe, predvsem ameriške, uvedle po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001. Kot je v četrtek za slovenske medije povedal pilot in vodja usposabljanja pri Adrii Airways Sandi Slodej, ga že dolgo spoštujejo tudi pri slovenskem letalskem prevozniku.

Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je letalskim družbam prav tako že priporočila, naj bosta v pilotski kabini prisotna vsaj dva člana posadke, od tega najmanj en izšolan pilot.

Pospešeno iskanje druge črne skrinjice Preiskovalci še vedno pospešeno iščejo drugo črno skrinjico, ki bi lahko dodatno osvetlila zadnje trenutke ponesrečenega letala.