Ponedeljek,
14. 10. 2019,
12.12

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Natisni članek

Francija Pariz napad

Ponedeljek, 14. 10. 2019, 12.12

4 leta, 6 mesecev

Po napadu z nožem na pariške policiste aretirali peterico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Pariz napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francoska policija je danes aretirala pet ljudi, povezanih z radikaliziranim uslužbencem pariške policije, ki je na začetku meseca v napadu z nožem ubili štiri kolege. Policija je v preiskavi napada izvedla racije na treh lokacijah v severnih predmestjih Pariza, so potrdili pravosodni viri.

Pariz napad
Novice V napadu na sedežu pariške policije ubiti štirje policisti #foto

Mickael Harpon, 45-letni računalniški strokovnjak, je tretjega oktobra na sedežu policije v Parizu z nožem do smrti zabodel štiri kolege, preden so ga policisti ustrelili in je umrl. Kasneje se je izkazalo, da je pred kakim desetletjem prestopil v islam, nato pa se je radikaliziral.

Med aretiranimi tudi imam

Med današnjimi aretiranci je tudi imam, ki je pridigal v mošeji v kraju Gonesse, ki jo je obiskal Harpon. Po navedbah virov je ta imam na francoskem seznamu posameznikov, ki bi lahko predstavljali varnostno tveganje. Župan Gonessa je v petek sporočil, da je muslimansko združenje, ki je zaposlovalo imama, privrženca skrajne salafistične veje islama, že odpustilo.

Preiskovalci so medtem ugotovili, da je bil Harpon, ki je imel kot računalniški strokovnjak dostop tudi do podatkov obveščevalne veje pariške policije, v mesecih pred krvavim pohodom z nožem v tesnem stiku z omenjenim imamom.

Pariz napad | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Franciji se po napadu na policiste sprašujejo, kako je lahko policija spregledala različne znake, ki so v minulih letih kazali na Harponovo radikalizacijo, še posebej ob dejstvu, da so bili v državi zaradi niza džihadističnih napadov v visoki pripravljenosti.

Preiskovalci so odkrili tudi, da je imel Harpon ključek USB, na katerem so bili propagandni videoposnetki skrajne Islamske države, pa tudi podatki o več deset policistih. V Franciji se bojijo, da bi lahko te podatke posredoval drugim radikaliziranim muslimanom.

IS je sicer prejšnji teden v svojem propagandnem sporočilu omenila pariški napad, ni pa prevzela odgovornosti zanj.

Pariz napad
Novice Ni znakov, da je bil pariški napadalec skrajnež