Četrtek,
17. 1. 2013,
19.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Azerbajdžan Ilham Alijev

Četrtek, 17. 1. 2013, 19.39

8 let

Planet TV: V Azerbajdžanu Alijeva beseda velja več kot pogodbe (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po obisku vladno-poslovne delegacije v Azerbajdžanu se Sloveniji obetajo večmilijonski posli; z energenti bogat kaspijski tiger za svoj tehnološki razvoj potrebuje preboj na trge Evropske unije.

Azerbajdžan pa je tudi država, ki jo Zahod ostro kritizira zaradi trdega režima predsednika Alijeva in korupcije. Pri sklepanju poslov velja Alijeva beseda več kot vse pogodbe skupaj. O tem, da je Azerbajdžan mali kaspijski tiger, najbolje priča palača predsednika Ilhama Alijeva, avtoritarnega predsednika, o katerem tisti, ki so ga spoznali, pravijo, da njegove besede niso prazne obljube.

Marmornato obzidje avtoceste na prvi pogled skrije pomanjkljivosti mlade republike. No, na kratenje svobode govora in medijev ter človekovih pravic Baku stalno opozarja Zahod. "Ni mogoče zahtevati od neke države, da bo v nekaj letih dosegla standarde, za katere so nekatere evropske države potrebovale 100 ali 200 let," je med obiskom dejal premier Janez Janša.

Če gre pri poslovanju z Azerbajdžanom res za prepad med interesi in vrednotami, so se ob takem prepadu znašli tudi Nemci, Italijani, ki zadnja leta derejo v Baku. Azerbajdžan je država priložnosti, država prihodnosti. Kako tudi ne. To je država, ki se kopa v plinu in nafti, glavno mesto Baku pa v nočnih lučeh.

Mesto kaže ambicije Dubaja, Azerbajdžanci pa veliko zanimanje za vlaganje v slovenski turizem in energetiko. "Jaz mislim, da bi bilo ta potencial treba izkoristiti, jaz mislim, da bi bilo neumno, da ga ne izkoristimo," meni gospodarski minister Radovan Žerjav.

V Sloveniji imajo Azebrajdžanci padlega junaka Mihajla, doma rane ruskega pokola iz časa osamosvajanja. Tudi s poklonom tem žrtvam si tuji državniki pridobijo naklonjenost predsednika, katerega beseda, pravijo tudi poslovneži, je prva in zadnja v državi.