Torek,
17. 1. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Evropski parlament Lojze Peterle volitve

Torek, 17. 1. 2017, 21.00

6 let, 7 mesecev

Novi predsednik Evropskega parlamenta je Antonio Tajani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Antonio Tajani | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropski poslanci so za novega predsednika Evropskega parlamenta v četrtem, zadnjem krogu nocoj izvolili Italijana Antonia Tajanija iz Evropske ljudske stranke. Tajani je prejel 351 glasov, njegov protikandidat iz vrst socialistov in demokratov (S & D) Gianni Pittella pa 282.

Novi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je nekdanji evropski komisar in tiskovni predstavnik nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Slovenci ga najbolj poznajo kot obraz Bruslja v sporu o vinjetah, madež na njegovi karieri je njegova nepojasnjena vloga v aferi Volkswagen.

Kot je ob razglasitvi rezultatov pojasnil odhajajoči predsednik parlamenta Martin Schulz, je bilo veljavnih 633 oddanih glasovnic, kar pomeni, da bi za zmago zadostovalo 317 glasov.

Schulz je svojemu nasledniku ob izvolitvi zaželel veliko uspeha v dveinpolletnem mandatu. Schulz se po petih letih vodenja institucije iz evropske seli v nemško politiko.

Antonio Tajani je rojen v Rimu leta 1953. Po izobrazbi je pravnik, a najprej je šel po očetovih stopinjah in delal kot častnik v italijanskem letalstvu.

Nato je bil več kot 20 let novinar, urednik parlamentarnih zadev za tednik Il Settimanale, radijski novinar in vodja uredništva časopisa Il Giornale v Rimu. Po informacijah iz Wikipedie naj bi bil kot novinar dejaven tudi v Libanonu, Sovjetski zvezi in Somaliji.

Poleg italijanščine govori francosko, špansko in angleško. V njegovi uradni biografiji piše, da je 26 let poročen z Brunello in da imata dva otroka.

Je eden od ustanoviteljev stranke Naprej, Italija. V prvi Berlusconijevi vladi, ki je bila na oblasti v letih 1994 in 1995, je bil premierjev tiskovni predstavnik. Evropski mediji ga opisujejo kot tesnega Berlusconijevega sodelavca oziroma prijatelja.

Leta 2001 je bil Tajani kandidat Berlusconijeve desnosredinske koalicije Hiša svoboščin za župana Rima, a ga je premagal kandidat demokratov Walter Veltroni, ki je bil nato župan Rima do februarja 2008.

Tajani se je v prvem nastopu pred poslanci po izvolitvi zahvalil vsem, tako tistim, ki so glasovali zanj, kot tistim, ki so v zadnjem krogu podprli Giannija Pittella. Znova je obljubil, da bo predsednik vseh in da bo spoštoval vse poslance in vse politične skupine. "Lahko računate name," jim je sporočil.

Izid pa je posvetil žrtvam lanskih potresov v Italiji, ki se še vedno bojujejo s posledicami in potrebujejo solidarnost.

Po Tajanijevih besedah ni predsednik Evropskega parlamenta tisti, ki mora narekovati politično agendo, temveč so to evropski poslanci. "Vi odločate o smeri, v katero gremo, in o oblikovanju sprememb. Kdor koli bo izvoljen za predsednika našega parlamenta, mora zagotoviti, da se to stori odprto in pregledno, brez predhodnega določanja izida odločitev," je poudaril Tajani.