Sreda,
25. 7. 2012,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pentagon

Sreda, 25. 7. 2012, 9.48

8 let

Pentagon lovi izdajalce informacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški obrambni minister je zahteval, da uslužbenci Pentagona bdijo nad ameriškimi mediji ter preprečijo objavljanje zaupnih informacij, vojakom pa prepovedal komuniciranje z mediji.

Zadnja v seriji zaupnih informacij, ki so prišle iz Pentagona, je zgodba o kibernetični vojni pri Iranu. ZDA in Izrael so skupaj izdelali računalniška virusa Stuxnet in Flame, ki naj bi sabotirala iranski jedrski program. Zgodbo o tem je v začetku junija objavil New York Times.

Ko so objavili zgodbo, so nekateri republikanski politiki takoj zahtevali preiskavo o tem, od kod medijem zaupne informacije. Preiskavo je začel tudi FBI, medtem ko je novinar New York Timesa David Sanger trdil, da je zgodba plod dolgoletnega raziskovanja.

Zgodba o računalniških virusih je bila le ena izmed zaupnih zgodb, ki so prišle iz zakulisja. Ameriški mediji so poročali o dvojnih agentih, ki so infiltrirani v jemenske celice Al-Kaide. Bela hiša je pred objavo Associated Press celo prosila, naj vsaj toliko počakajo z objavo, da lahko agente varno umaknejo. Podobno je bilo z zgodbo o tem, da ima Obama listo posameznikov, ki jih je treba likvidirati.

Vojakom prepovedali komuniciranje z novinarji

Zdaj pa se je administracija odločila, da temu naredi konec. Med drugim so začeli podtikati lažne informacije, da bi lahko izsledili vire. Leon Panetta, ameriški obrambni minister, pa je Pentagonu naročil, naj podrobno spremlja ameriške medije in prepreči odtekanje informacij.

George Little, predstavnik za javnost Pentagona, je izpostavil, da je "objavljanje zaupnih informacij resen problem, ki ga bodo skušali rešiti znotraj ministrstva."

V ta namen so izdali posebno brošuro, ki uslužbence pouči, kako ravnati z zaupnimi informacijami. V priročniku jih tudi obvestijo, da je izdajanje informacij kaznivo dejanje in bo kot tako tudi preganjano. Vse neavtorizirane objave informacij bo od zdaj preiskovala vojaška obveščevalna služba. Vsem vojaških uslužbencem so prepovedali komuniciranje z mediji.

Znotraj Pentagona so uvedli tudi on-line varnostni sistem, kamor uslužbenci lahko anonimno javijo, če se jim zdi, da je kdo od njihovih kolegov nepooblaščeno izdal zaupno informacijo.

Zaupne informacije del predvolilne tekme

Ker pa v Ameriki poteka predvolilna tekma, so se takoj pojavili namigi, da zaupne informacije ne odtekajo iz Pentagona, temveč iz Bele hiše. Senator John McCain, Obamov nasprotnik na volitvah 2008, je namignil, da so zaupne informacije namenoma izpustili iz Bele hiše, ker naj bi hoteli izboljšati predsednikov ugled. Bela hiša je vsa ta namigovanja odločno zavrnila.