Petek,
22. 4. 2011,
17.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasilje vera

Petek, 22. 4. 2011, 17.54

8 let

Papež v televizijski oddaji odgovarjal na vprašanja vernikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Papež Benedikt XVI. je letošnji veliki petek počastil s posebnim televizijskim nastopom, v katerem je odgovoril na šest vprašanj gledalcev.

Posebno pozornost je posvetil trpljenju, dotaknil pa se je tudi nekaterih aktualnih političnih vprašanj.

Odgovoril na šest vprašanj gledalcev iz celega sveta Vnaprej posneto oddajo "A sua immagine" je predvajal italijanski državni televizijski program RAI 1. Gre za prvo tovrstno oddajo, v kateri nastopa papež. V oddaji je Benedikt XVI. sede za mizo v svoji vatikanski rezidenci odgovoril na šest vprašanj gledalcev iz celega sveta.

Ne pozna odgovorov na vprašanje, zakaj je v svetu toliko gorja Najprej je obravnaval vprašanje sedemletne japonske deklice, ki sta jo pretresla katastrofalen potres in cunami 11. marca. Papež je dejal, da sicer ne pozna odgovorov na vprašanje, zakaj je v svetu toliko gorja, a da je Bog gotovo na strani ljudi. Dodal je, da je tudi Jezus trpel, čeprav je bil nedolžen.

Poudaril je svoje prizadevanje versko strpnost v svetu Nekaj vprašanj za papeža se je nanašalo na konflikte v Afriki in na Bližnjem vzhodu. V odgovorih nanje je še enkrat lahko poudaril svoje prizadevanje za mir in versko strpnost v svetu.

Skupina mladih "preganjanih kristjanov" iz Iraka ga je prosila za nasvet, kako prepričati svoje brate in sestre, da ne glede na nevarne muslimanske ekstremiste ostanejo v državi. Krščanska skupnost, ki je nekoč štela med 800.000 in 1,2 milijona ljudi, danes obsega le približno 400.000 vernikov.

"Nasilje nikoli ni od Boga" Papež je poudaril, da bo Vatikan nadaljeval z lobiranjem za versko strpnost pri iraških oblasteh. Iraško krščansko mladino je obenem pozval, naj ostane v državi in se z vsemi sredstvi bori za mir. "Nasilje nikoli ni od Boga. Je rušilna sila in ni izhod iz težav," je poudaril.

Muslimanki Bintu iz Slonokoščene obale, ki je želela izvedeti, kako presekati vrtinec političnega in etničnega nasilja, ki je zajel njeno državo zaradi nepripravljenosti nekdanjega predsednika Laurenta Gbagboja odstopiti položaj izvoljenemu predsedniku Alassaneu Ouattaraju, je papež odgovoril, da sam ne more storiti veliko. Vse v konflikt vpletene strani je pozval k prenehanju nasilja.

Na Gbagbojevi strani se borijo pretežno katoličani, medtem ko Ouattaraja podpirajo predvsem muslimani. Kljub temu je papež poudaril, da ne gre za versko nasilje. Po papeževih besedah katoličani in muslimani v Slonokoščeni obali živijo v miru drug z drugim, kar je potrdila tudi Bintu. Papež je zadolžil ganskega kardinala Petra Kodwa Turksona za obisk države in poskus mediacije med sprtima stranema.

Posvetil se je tudi osebnim stiskam Papež se je poleg družbenih posvetil tudi osebnim stiskam, in sicer vprašanju italijanske matere, sin katere se je velike noči leta 2009 v komi. Mati je želela vedeti, ali je sinova duša še vedno v njegovem telesu.

Benedikt XVI. ji je odgovoril, da je njen sin "kot kitara, katere strune so strgane". "Ne moremo je več igrati. Telo je krhko in duša nanj ne more igrati, vendar to ne pomeni, da je duša odšla," je pojasnil papež, ki je sicer velik ljubitelj glasbe.

Ob tej priliki pa je še enkrat poudaril, da ne podpira evtanazije. Dejal je, da materino bdenje ob sinovi bolniški postelji priča o njeni globoki veri v Boga in "spoštovanju človeškega življenja tudi v najtežjih trenutkih"

Papež je vprašanja izbral lastnoročno Vprašanja, na katera je odgovarjal, je papež lastnoročno izbral iz več kot 2000 elektronskih pisem, ki jih je za oddajo dobila RAI. Nobeno od izbranih vprašanj pa se ni nanašalo na pedofilske škandale, ki v zadnjem času pretresajo Katoliško cerkev.