Nedelja,
1. 9. 2024,
13.01

Osveženo pred

4 ure, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
vera Katoliška cerkev papež

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2024, 13.01

4 ure, 3 minute

Papež se odpravlja na turnejo po Aziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
Papež Frančišek obiskal Benetke | V okviru turneje si bo papež prizadeval okrepiti vezi med Vatikanom ter katoliškimi skupnostmi in vladami v državah, ki jih bo obiskal. | Foto Reuters

V okviru turneje si bo papež prizadeval okrepiti vezi med Vatikanom ter katoliškimi skupnostmi in vladami v državah, ki jih bo obiskal.

Foto: Reuters

Papež Frančišek se v ponedeljek odpravlja na 12-dnevno turnejo po Aziji, v okviru katere bo obiskal Indonezijo, Papuo Novo Gvinejo, Vzhodni Timor in Singapur. Z 32 tisoč prepotovanimi kilometri bo to najdaljše potovanje 87-letnika v vlogi poglavarja katoliške cerkve in precejšen izziv za njegovo dokaj krhko zdravje.

To bo že 45. Frančiškovo potovanje v tujino v času pontifikata. Prvotno je bilo načrtovano za leto 2020, vendar so ga zaradi pandemije covida-19 prestavili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Od takrat se je papeževo zdravstveno stanje občutno poslabšalo. Zaradi bolečin v kolenih in išiasa Argentinec za premikanje že dolgo uporablja voziček, periodično ga pestijo težave z dihali, lani pa je prestal operacijo trebušne kile. V luči tega nekateri menijo, da bi se moral 87-letnik, ki o odstopu ne razmišlja, izogibati daljših potovanj.

Vendar pa je Frančišek sam večkrat poudaril, da so potovanja pri opravljanju njegove misijonarske službe ključna. Posebni zdravstveni ukrepi za turnejo niso predvideni. Spremljala naj bi ga le zdravnik in medicinska sestra, ki sta z njim tudi sicer.

Papež Frančišek
Novice Papež Frančišek obsodil ukrajinsko prepoved z Rusijo povezane pravoslavne cerkve

Obiskal bo prestolnico največje muslimanske države

V okviru turneje si bo papež prizadeval okrepiti vezi med Vatikanom ter katoliškimi skupnostmi in vladami v državah, ki jih bo obiskal. V pogovorih s političnimi in verskimi voditelji naj bi največ pozornosti namenil nekaterim ključnim vprašanjem svojega papeževanja – medverskemu dialogu, migracijam in okoljski problematiki.

V Džakarto, prestolnico največje muslimanske države na svetu, bo prvi mož katoliške cerkve prispel predvidoma v torek. Dan pozneje naj bi se med drugim srečal z odhajajočim indonezijskim predsednikom Jokom Widodom.

V ospredju obiska v Indoneziji bo po napovedih islamsko-krščanski dialog. V ta namen se bo Frančišek v četrtek v največji mošeji v jugovzhodni Aziji sestal s predstavniki vseh glavnih religij v državi, ki poleg islama uradno priznava še protestantizem, katolicizem, budizem, hinduizem in konfucianizem.

papež Frančišek
Novice Na železniški postaji v Trstu pred papeževim obiskom našli pištolo

Kot prvi papež na Vzhodni Timor

V petek so bo iz Indonezije odpravil v Papuo Novo Gvinejo, večinsko protestantsko državo, kjer pa igrajo obredi avtohtonih verstev še vedno precejšnjo vlogo. Zaradi krčenja gozdov in ponavljajočih se naravnih nesreč bo v ospredju verjetno predvsem papežev poziv k varovanju okolja.

9. septembra bo nato Frančišek kot prvi papež v zgodovini odšel na Vzhodni Timor, najbolj katoliško državo turneje, kjer se 97 odstotkov od 1,3 milijona prebivalcev opredeljuje za katoličane. Turnejo bo med 11. in 13. septembrom sklenil z dvodnevnim obiskom v Singapurju, finančnem središču Azije.

Po vrnitvi papež, ki bo decembra dopolnil 88 let, ne bo dolgo ostal doma. Konec septembra se bo predvidoma mudil na štiridnevni poti v Luksemburgu in Belgiji, nakar bo oktobra v Vatikanu zasedala generalna skupščina škofovske sinode.

papež Frančišek
Novice Med papeževim obiskom v Trstu odmevala tudi slovenščina #video