Četrtek,
11. 7. 2013,
19.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vatikan papež pedofilija

Četrtek, 11. 7. 2013, 19.47

8 let

Papež je razveljavil dosmrtni zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novi vatikanski kazenski zakonik ukinja dosmrtno kazen in jo nadomešča s 35 leti zapora. Pedofilom pa bodo poslej sodili strožje.

Vatikanska zakonodaja, ki se nanaša na državico Vatikan in njene zunanje posesti ter tudi na klerike po vsem svetu, bo od septembra blažja in strožja hkrati. Blažja bo zaradi ukinitve najhujše kazni, ki predvideva dosmrtni zapor.

Strožje do pedofilije Strožja bo predvsem na področju pedofilije, nasilja nad otroki, otroške prostitucije, otroške pornografije in poneverb dokumentov. Za ponaredbo dokumenta je zagrožena kazen tudi do osem let zapora.

S tem je Sveti sedež sledil mednarodnim konvencijam glede vojnih zločinov, rasne diskriminacije in otrokovih pravic, poroča Radio Vatikan. Poznavalci pa menijo, da gre tudi za pritisk Italije proti pranju denarja, zaradi katerega so še pred nedavnim aretirali vatikanskega uslužbenca.

Vatikansko sodišče doslej ni imelo veliko dela Novosti so izdane kot apostolsko pismo motu proprio papeža Frančiška. Delo je zastavil že njegov predhodnik, zdaj t. i. zaslužni papež Benedikt XVI., ki je pred tremi leti uredil zakonodajo glede pranja denarja in financiranja terorizma. Vatikan je sicer z Lateranskimi sporazumi (1929) sprejel pravno, civilno in kazensko pravo Italije. V praksi sicer vatikansko sodišče procese zaradi prekrškov prepušča Italiji, zapora pa nima. Procesi so redki.

V primeru, da se človek zateče na ozemlje Vatikana, to obsega tudi nekaj stavb in cerkva drugod po Rimu in Italiji, ga oblasti izročijo Italiji, če je osumljen storitve dejanja, ki je kaznivo tudi v Vatikanu.

Vatileaks Zadnji znan primer je bilo sojenje papeževemu osebnemu sodelavcu Paolu Gabrieleju zaradi afere Vatileaks. Gabriele je novinarju posredoval dokumente o vatikanskih intrigah, frakcijskih bojih, podkupovanjih za sprejeme pri papežu. Oktobra lani je bil zato obsojen na poldrugo leto zapora, a so ga še istega dne pomilostili. Sad tega žvižganja je papeževa komisija, ki je lani razkrila mnogo nepravilnosti v kuriji, to pa je bil po nekaterih virih razlog za papežev odstop.