Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 1. 2016,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

papež papež Frančišek begunci migranti

Nedelja, 17. 1. 2016, 8.57

8 let

Papež beguncem: Ne izgubite upanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Papež Frančišek je danes begunce po svetu pozval, naj ne izgubijo upanja in veselja do življenja. "Vsak od vas v sebi nosi zgodbo, kulturo in dragocene vrednote," je dejal papež.

"Pogosto ste žal izkusili bedo, zatiranje in strah. Vaša prisotnost na trgu svetega Petra je znak upanja, ki je v Bogu. Ne dopustite, da vam vzamejo to upanje in veselje do življenja," je med molitvijo angelovega čaščenja na trgu svetega Petra v Vatikanu še dejal papež.

Na trgu svetega Petra v Vatikanu se je med verniki zbralo tudi 7.000 pribežnikov in beguncev iz 30 držav, ki so se pozneje udeležili tudi maše v baziliki svetega Petra. Katoliška cerkev namreč danes obeležuje svetovni dan migrantov in beguncev.

"Verniki, ne izgubite vrednot in načel humanosti" Papež Frančišek je že v začetku tedna vernike pozval, naj "ne izgubijo vrednot in načel humanosti". "Ob zdajšnjem valu migracij se zdi, da to spodkopava humanistični duh Evrope, vendar pa to ne sme pomeniti izgube vrednot in načel humanosti (...), čeprav se to pogosto kaže kot hudo breme," je sredi hude begunske krize v Evropi dejal papež. Sredi razprav glede napadov v Kölnu je Frančišek opozoril, da Evropa ima zmogljivosti, da zaščiti svoje državljane in hkrati še naprej pomaga migrantom.

Papež evropske države poziva k enotnosti Papež je pozval tudi k večji enotnosti evropskih držav pri reševanju krize. "Tu ni prostora za avtonomne rešitve posameznih držav. Migracije bodo igrale pomembno vlogo v naši prihodnosti in naš odgovor je lahko le rezultat skupnih prizadevanj spoštovanja človeškega dostojanstva in človekovih pravic," je še dejal v ponovoletnem nagovoru veleposlanikom v Vatikanu.

Sprejemanje beguncev je označil za svetopisemsko dolžnost Papež je sicer goreč zagovornik beguncev in migrantov. Za svojo prvo pot zunaj Vatikana po imenovanju je julija 2013 izbral Lampeduso, italijanski otok v Sredozemskem morju, ki je ena najbolj obremenjenih vstopnih točk migrantov iz Severne Afrike na njihovi poti v Evropo. Sprejemanje beguncev je označil za svetopisemsko dolžnost. "Svetopisemsko razodetje nas poziva, da sprejemamo tujce. Pravi nam, da ko to storimo, odpremo svoja vrata Bogu," je dejal papež v poslanici pred dnevom migrantov in beguncev, ki jo je Vatikan sicer objavil že oktobra.

Ne spreglejte