Četrtek,
5. 9. 2024,
19.41

Osveženo pred

4 ure, 36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,31
Opec gorivo nafta

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 19.41

4 ure, 36 minut

Osem članic Opec+ podaljšalo zmanjšan obseg črpanja nafte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,31
Rafinerija, nafta | Cene nafte so se v zadnjih dneh precej znižale. Cena 159-litrskega soda teksaške nafte je prvič po 13 mesecih padla pod 70 dolarjev. | Foto Shutterstock

Cene nafte so se v zadnjih dneh precej znižale. Cena 159-litrskega soda teksaške nafte je prvič po 13 mesecih padla pod 70 dolarjev.

Foto: Shutterstock

Osem dobaviteljic nafte iz razširjene skupine Opec+, med njimi Savdska Arabija in Rusija, je trenutno dogovorjeni zmanjšan obseg črpanja po poročanju francoske tiskovne agencije AFP podaljšalo do konca novembra. S tem naj bi zagotovile nekaj podpore cenam nafte, ki so v zadnjih dneh ob skrbeh glede razmer v svetovnem gospodarstvu precej padle.

Kot so danes sporočili iz Opec+, bodo Savdska Arabija, Rusija, Irak, Združeni arabski emirati, Kuvajt, Kazahstan, Alžirija in Oman za dva meseca podaljšali za 2,2 milijona sodov dnevno zmanjšani obseg črpanja nafte.

Ukrep bodo z decembrom nato začeli postopno odpravljati, pri čemer dogovor omogoča začasno prekinitev, kar pomeni, da bi proizvodnjo povečevali počasneje od prvotnih načrtov.

Sodček prvič po več kot letu dni nižje od 70 dolarjev

Cene nafte so se v zadnjih dneh precej znižale. Cena 159-litrskega soda teksaške nafte je prvič po 13 mesecih padla pod 70 dolarjev, čeprav je danes nato nekoliko okrevala. Kot ocenjujejo analitiki, najnovejši ukrep Opec+ morda ne bo dovolj za popoln preobrat trenda.