Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2014,
16.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Osama bin Laden

Sreda, 15. 1. 2014, 16.34

8 let

Osama bin Laden še živi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skrivnostne okoliščine smrti Osama bin Ladna še tri leta po njegovi smrti razburjajo javnost. Kuvajtski akademik je zatrdil, da je Osama še vedno živ.

Ker še vedno ni popolnoma jasno, kaj se je zgodilo maja 2011 v pakistanskem Abbottabadu, ko so specialci vdrli v hišo Osame bin Ladna, je njegova smrt tema najrazličnejših ugibanj.

Te dni Bližnji vzhod razburja kuvajtski akademik Abdullah al-Nafeesi, ugledni profesor politologije na kuvajtski univerzi, ki je iz politologije doktoriral na Cambridgeu. Za savdsko televizijo Rotana Khalijia TV je v intervjuju zatrdil, da je Osama bin Laden še vedno živ. "Dvomim, da so Osamo ubili. Menim, da so ga ugrabili in je še vedno živ. Ne zdi se smiselno, da ZDA 11 let iščejo nekega človeka, potem pa ga preprosto ustrelijo," je dejal.

Prepričan je, da je živ, saj ga ZDA potrebujejo, da "prouči njegovo osebnost in način, kako je organiziral Al Kaido". Nafeesi sicer meni, da Al Kaida kot celota ne obstaja več in da delujejo le še posamezne skupine.

Ni prvič, da so se pojavile teorije o tem, da je bin Laden še živ. Novembra je v italijanskem parlamentu poslanec Paolo Bernini med razpravo o italijanskih vojakih v Afganistanu podvomil o Bin Ladnovi smrti. Toda Bernini je znan po kontroverznih izjavah, med drugim je trdil, da je bil napad na WTC "notranje ameriško delo".

Skrivnost trupla Kuvajtski politolog pa je vendarle ugleden mož. Toda analitiki so takoj zavrgli profesorjevo špekulacijo.

"Nobenega dejstva ni, ki bi nakazovalo, da je bin Laden živ," je za Al Arabiya News dejal David Mack, raziskovalec washingtonskega inštituta za Bližnji vzhod in nekdanji ambasador. Prepričan je, da bi, če bi bil res živ, to zdaj to že vedeli: "Če bi bil ameriški zapornik, bi te informacije prek ameriške vlade hitro prišle v javnost."

Dejstvo, da Američani ne želijo pokazati fotografij trupla Osame bin Ladna, čeprav so na primer razkazovali trupla drugih sovražnikov – spomnimo se samo Sadama Huseina – bo vedno sumljivo. "Dokler javnost ne bo videla fotografij trupla, lahko domneva, da je živ," je dejal libanonski poznavalec in analitik Ed Blanche.

Kljub temu meni, da je teorija o ugrabitvi pretirana. Odločitev, da ga bodo ubili, je bila nenadna, sprejeta v akciji, pa meni Michael Ryan, avtor knjige Dekodiranje Al Kaide: "Če je bil ukaz: ujemite, a če je nujno, ga lahko ubijete, potem so glede na okoliščine napada, ko so izgubili helikopter, specialci očitno hoteli zagotoviti, da bi bila akcija uspešna."

Truplo naj bi prepeljali v ZDA V javnosti so se že pojavile fotografije, ki naj bi prikazovale truplo Osama bin Ladna, a so se izkazale za ponarejene. Ameriški obveščevalci pa so zavrnili zahtevo medijev, da objavijo resnične fotografije, češ da so zaupne narave. Obstajalo naj bi 52 fotografij trupla Osame Bin Ladna.

So pa nedavno na WikiLeaksu objavili elektronsko pošto razvpitega obveščevalnega podjetja Stratfor, ki velja za Cio v senci. V elektronski pošti so med drugim tudi zapisi o truplu Osame bin Ladna. Podpredsednik podjetja Fred Burton je v elektronski pošti tako zapisal, da Osame niso pokopali na morju, kot trdijo, temveč "so truplo z letalom Cie prepeljali v ameriški Dover in nato na vojaški patološki inštitut v Marylandu".

Res pa je, da je v zvezi z bin Ladnovo smrtjo še veliko nejasnosti in toliko informacij, ki manjkajo, da bo to vedno stvar ugibanj.

Ne spreglejte