Torek,
3. 5. 2011,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

terorizem

Torek, 3. 5. 2011, 11.02

8 let

Osama bin Laden: Pot do terorista številka ena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Časovnica prelomnih trenutkov v življenju najbolj iskanega terorista na svetu, ki so ga posebne enote ameriške vojske ubile 1. maja 2011.

1957 (datum sicer nikoli ni bil uradno potrjen) – Osama bin Laden se je rodil v Riadu v Savdski Arabiji kot sedmi od več kot petdesetih otrok bogatega poslovneža. 1968 – V helikopterski nesreči je umrl njegov oče, Osama pa je podedoval milijonsko premoženje. Bin Ladnovo premoženje naj bi bilo po nekaterih ocenah nekaj časa vredno kar okoli 300 milijonov dolarjev. 1974 – Poročil se je z daljno sorodnico. 1976 – Na univerzi v Savdski Arabiji je študiral ekonomijo in menedžment. 1979 – Sovjetska zveza je začela invazijo na Afganistan, bin Laden pa se je tja opravil v boj proti SZ. 1984 − Organiziral je na tisoče prostovoljcev iz arabskih držav in se bojeval ob podpori ameriške Cie. Bin Laden si je v tem času pridobil velik sloves v Afganistanu in vsem arabskem svetu.

1988 – Ustanovil je teroristično organizacijo Al Kaida, ta je povezala radikalne islamiste in nasprotnike ameriškega režima, Izraela in njihovih zaveznikov.

1993 – Družina mu je odvzela delež v družinskih podjetjih in delnice.

1994 – Savdska Arabija je Osami odvzela državljanstvo.

1995 – Savdska Arabija ga je povezala z avtomobilom bombo v Riadu, ta je ubil šest ljudi, od tega pet Američanov, in poškodoval 60 drugih.

1996 – Bin Laden se je iz Sudana preselil v Afganistan in napovedal "sveto vojno" proti ZDA.

1998 – Pred ameriškima ambasadama v Keniji in Tanzaniji so ubili 224 ljudi, med njimi 12 Američanov. Ta napad je bin Ladna ponesel na FBI-jevo lestvico desetih najbolj iskanih ljudi na svetu.

2000 – Al Kaida je prevzela odgovornost za napad na ameriško vojno ladjo v jemenskem pristanišču, v katerem je umrlo 17 vojakov.

2001 – Najbolj odmeven napad Al Kaide se je zgodil 11. septembra, napadli so newyorška stolpa World Trade Centra. V napadih je umrlo skoraj tri tisoč ljudi, ameriški predsednik George Bush pa je razglasil, da Osamo iščejo "mrtvega ali živega".

2002 – Al Kaida je prevzela odgovornost za tri samomorilske napadalce v hotelu v kenijskem mestu Mombasa. Umrlo je 15 ljudi, ranjenih pa je bilo še 80.

2004 – Na televiziji Al-Jazeera so le nekaj dni pred ameriškimi predsedniškimi volitvami predvajali 18-minutni videoposnetek Osame bin Ladna, na katerem je prvič prevzel odgovornost za napade 11. septembra.

2007 – Govorice, da je bin Laden mrtev, je utišal nov videoposnetek, ta je Američane znova opozoril na njihovo ranljivost.

januar 2010 – Bin Laden je v zvočnem posnetku prevzel odgovornost za spodletele bombne napade na letalu, ki bi moralo iz Amsterdama poleteti v Detroit. Obama je zatrdil, da so ameriške sankcije zmanjšale moč Al Kaide.

marec 2010 – Bin Laden je v posnetem sporočilu zagrozil, da bo Al Kaida ubila vse ameriške zapornike, če bodo ZDA usmrtile snovalca napadov 11. septembra Kalida Šejka Mohameda.

januar 2011 – V posnetem sporočilu je bin Laden zatrdil, da francoskih beguncev, ki jih je Al Kaida zajela v Nigru, ne bodo izpustili, dokler Francija ne odpokliče svojih vojakov iz vseh islamskih dežel.

maj 2011 – Ameriški predsednik Barack Obama je oznanil, da so posebne enote ameriške vojske v Pakistanu ubile Osamo bin Ladna.