Četrtek,
10. 10. 2024,
5.56

Osveženo pred

44 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Natisni članek

Florida žrtve orkan Milton

Četrtek, 10. 10. 2024, 5.56

44 minut

Milton udaril na obalo Floride: mesta so potopljena, poročajo o žrtvah. "Za pobeg je prepozno." #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,08

Orkan Milton je malce pred tretjo uro zjutraj po srednjeevropskem času udaril na obalo Floride pri južnem predmestju Sarasote Siesta Key, je poročal ameriški Nacionalni center za orkane. Milton je na obalo prišel kot orkan tretje kategorije s hitrostjo vetra malce nad 200 kilometrov na uro in se pomikal naprej čez Florido do Atlantskega oceana. Ko je orkan dosegel kopno, je nekoliko oslabel. Prebivalci so si nekoliko oddahnili. 

Orkan Milton še naprej pustoši po Floridi. Orkanski sunki vetra so zdaj dosegli vzhodno obalo zvezne države. Zabeležili so sunke vetra 122 kilometrov na uro.

Trenutno Milton ostaja orkan prve kategorije z vetrovi s hitrostjo 145 kilometrov na uro. Nahaja se 48 kilometrov od Orlanda in se premika proti vzhodu-severovzhodu s hitrostjo 26 kilometrov na uro. Čez dan je pričakovati slabitev orkanov in izboljšanje vremenskih razmer.

"Najhuje je za nami"

Prebivalci Gulfporta na Floridi so si nekoliko oddahnili, je dejal župan Sam Handerson, ko se je orkan Milton pomaknil proti vzhodu. "To so zagotovo najmočnejši vetrovi, kar sem jih videl, odkar sem na Floridi," je dejal Henderson. "Najhujše je za nami, vetrovi se umirjajo, še vedno imamo močne sunke, vendar začenjamo videti luč na koncu predora," je dejal.

Župan je pojasnil, da je večina prebivalcev orkana Debby in Helena v začetku tega leta vzela resno in so se tokrat evakuirali. 

Na družbenih omrežjih so objavljeni prvi videoposnetki orkana. 

 

Evakuirali so okoli pet milijonov ljudi

Oblasti na Floridi so sporočile, da je za evakuacijo prepozno, in ljudi napotile v zavetišča, kjer bodo ostali do konca neurja. Z ogroženih območij osrednje Floride so evakuirali okrog pet milijonov ljudi. Oblasti pričakujejo okrog štiri metre visoke valove plime, močan veter, poplave in veliko gmotno škodo.

Milton je na Florido udaril dva tedna po orkanu Helene, ki se je nato pomikal dalje čez še pet ameriških zveznih držav in povzročil hude poplave ter zahteval več kot 200 življenj.

Fotogalerija
1
 / 6

Pred prihodom Miltona izbruhnilo 160 tornadov

Malce pred prihodom Miltona na obalo so na številnih območjih osrednje in južne Floride izbruhnili tornadi. Našteli so jih okrog 160, lokalni mediji pa poročajo, da je bilo v okrožju St. Lucie na zahodni obali Floride tudi več smrtnih žrtev.

Tornado je prizadel območje St. Lucie, od koder poročajo o najmanj dveh mrtvih in več poškodovanih. Ekstremno deževje na območju Tampe grozi s katastrofalnimi poplavami. Več kot dva milijona domov na Floridi je brez elektrike, številna območja so poplavljena, posebno težke so razmere v Naplesu in Fort Myersu.

V Tampi je nemudoma po prihodu Miltona na kopno padlo več kot 30 centimetrov dežja, v St. Petersburgu pa več kot 40 centimetrov, poroča CNN.

Kmalu po prihodu na kopno se je Milton malce umiril, in sicer na orkan 2. kategorije s hitrostjo vetra do 175 kilometrov na uro, ter se začel pomikati naprej proti severovzhodu Floride s hitrostjo 26 kilometrov na uro.

Trump in Biden orkane izkoristila za medsebojni obračun

Predsednik ZDA Joe Biden je v sredo svojemu predhodniku in predsedniškemu kandidatu Donaldu Trumpu znova očital laganje glede pomoči prizadetim po orkanih Helene in Milton. Do Trumpovih izjav je bila kritična tudi njegova tekmica Kamala Harris. Trump je medtem na predvolilnem shodu v Pensilvaniji znova okrcal odziv Bidnove administracije na orkane.
tornado, Florida
Novice Milton je podvojil velikost. "To je to, ljudje. To bo nokaut." #video
Raziskovalci ameriške nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA)
Novice Raziskovalci so poleteli naravnost v orkan Milton #video
orkan Milton
Novice Izredna nevarnost: sunki vetra lahko dosežejo 260 kilometrov na uro #video
Max Verstappen
Sportal Komisar pojasnil, zakaj prvaku zaradi kletvice neobičajna kazen