Torek,
11. 9. 2018,
17.05

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

18

Natisni članek

Viktor Orban Madžarska kršitve evropskih vrednot Evropski parlament

Torek, 11. 9. 2018, 17.05

5 let, 7 mesecev

Orban: Poročilo o Madžarski žali državo in čast naroda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

18

Viktor Orban | Madžarski premier Viktor Orban je evropskim poslancem očital, da želijo Madžare izločiti iz odločanja v EU. | Foto Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je evropskim poslancem očital, da želijo Madžare izločiti iz odločanja v EU.

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je v današnjem nastopu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu poročilo o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem zavrnil kot "žalitev, izsiljevanje in obsodbo Madžarov, ker ne želijo živeti v državi migrantov". Iz poslanskih klopi je slišal veliko ostrih kritik, a tudi izraze podpore Madžarski.

Evropski poslanci so danes razpravljali o poročilu o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, ki vključuje poziv k uporabi sedmega člena pogodbe EU. Ta člen v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

O primeru Madžarske bodo evropski poslanci glasovali v sredo. Socialdemokrati, Zeleni, liberalci in levica naj bi poročilo podprli, evroskeptiki naj bi bili proti. Ključno bo, kako se bo odločila najvplivnejša, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), katere članica je tudi Orbanova stranka Fidesz.

Vodja politične skupine EPP Manfred Weber je po zasedanju skupine dejal, da bodo v sredo poslanci glasovali po svoji vesti. Kot je pojasnil, bo sam podprl poročilo. Dodal je, da želijo ohraniti dialog, a da danes od Orbana te pripravljenosti ni videl.

ZDA, migranti
Novice Organizacija za človekove pravice: Madžarska prosilcem za azil odreka hrano

Orban: Poročilo žali Madžarsko in čast madžarskega naroda

Madžarski premier Viktor Orban je v uvodu dejal, da so se evropski poslanci že odločili in da bo večina poročilo podprla, tako da njegov govor ne bo spremenil njihovih mnenj, a je ob tem opozoril, da s tem ne bodo obsodili vlade, temveč državo in narod.

Opozoril je tudi, da se bodo evropski poslanci s tem odpovedali Madžarski, ki je prelivala svojo kri za svobodo in demokracijo ter pomembno pripomogla k veliki zgodovini Evrope.

Madžarski premier Viktor Orban je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu poudaril, da se Madžarska ne bo pustila izsiljevati. | Foto: Reuters Madžarski premier Viktor Orban je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu poudaril, da se Madžarska ne bo pustila izsiljevati. Foto: Reuters

"Poročilo žali Madžarsko in čast madžarskega naroda," je poudaril Orban in evropskim poslancem očital, da želijo izločiti narod iz odločanja v EU. Madžarska se ne bo pustila izsiljevati, pripravljena je na evropske volitve prihodnje leto, je še dejal predsednik madžarske vlade.

Viktor Orban
Novice Madžarska izstopila iz mednarodnega dogovora o migracijah

Evropska komisija deli skrbi o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem

Razprava o poročilu o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem, ki vključuje poziv k uporabi sedmega člena pogodbe EU, ta v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic, se je sicer začela z zapletom, ker je Orban na plenarno zasedanje zamujal.

Poročevalka Judith Sargentini je mislila, da Orbana ne bo, a je madžarski premier nato prikorakal v dvorano sredi njenih uvodnih besed. Očitala mu je, da se je želela rokovati z njim, a to ni bilo mogoče, ker je zamudil. Sargentinijeva, sicer nizozemska evropska poslanka iz vrst Zelenih, je poudarila, da poročilo priča o jasnem tveganju resnih kršitev evropskih vrednot na Madžarskem, in kolegom položila na srce, da so dolžni ukrepati.

Prebežniki na Madžarskem
Novice "Orban prečka rdeče črte drugo za drugo. Skrajni čas je za ukrepanje."

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je ob tem poudaril, da Evropska komisija žal deli skrbi, izražene v poročilu. Med drugim je naštel navedbe o korupciji, kršitvah pravic Romov in spodkopavanju neodvisnosti sodstva.

Pri primeru Madžarske sicer bode v oči dejstvo, da Evropska komisija doslej še ni predlagala uporabe sedmega člena, kar je sicer storila v primeru Poljske, čeprav se kršitve na Madžarskem pojavljajo že bistveno dlje.

Evropska komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja v primeru Madžarske doslej še ni predlagala uporabe sedmega člena pogodbe EU. | Foto: Reuters Evropska komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja v primeru Madžarske doslej še ni predlagala uporabe sedmega člena pogodbe EU. Foto: Reuters

V Evropskem parlamentu tudi izrazi podpore Madžarski

Vodja skupine S&D Udo Bullmann je medtem Orbanu očital, da ne razume, za kaj gre, in da je na čelu najbolj koruptivne vlade v EU. Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt in predstavnik Zelenih Philippe Lamberts sta opozorila, da Madžarska danes ne bi izpolnila pogojev za vstop v EU.

Na drugi strani je Orbana odločno podprl član zmernih evroskeptikov iz skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Ryszard Legutko, sicer član poljske vladajoče stranke PIS. Ta je poročilo označil za napad na demokratično izvoljeno vlado na Madžarskem.

Madžarskega premierja je podprl tudi evroskeptik Nigel Farage iz skupine Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD), ki je menil, da je sedmi člen nova metoda v slogu "Brežnjeve doktrine omejene suverenosti". Orbana so podprli tudi v skupini skrajne desnice, Evropi narodov in svobode (ENF), kjer so poročilo označili za "lov na čarovnice".

Nalepke Madžarska migranti
Novice Na Madžarskem na stavbe nevladnikov lepijo nalepke, tudi na stavbo z Davidovo zvezdo

Fajonova bo glasovala za, Zver pa proti poročilu

V razpravi, ki je trajala dve uri in pol, sta sodelovala tudi evropska poslanca iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD) in Milan Zver (EPP/SDS). Fajonova je opozorila, da se Orbanova politika nestrpnosti, laži in ustrahovanja nevarno širi prek meja, prek največje slovenske opozicijske stranke SDS tudi v Slovenijo. Odločno je podprla strpnost, dialog in demokratične vrednote ter napovedala, da bo v sredo glasovala za poročilo.

Zver je na drugi strani opozoril na zaskrbljenost zaradi dvojnih meril evropske levice, saj da so praviloma "na sramotilnem stebru" desnosredinske vlade, medtem ko ob eklatantnih kršitvah vladavine prava v Sloveniji v obdobju leve vlade ni bilo odziva, pri čemer je opozoril na nezakonito zaprtje Janeza Janše. Napovedal je, da bo glasoval proti poročilu.

Madžarska računa na podporo Poljske

Če parlament poročilo v sredo podpre, bo to sicer pomembno politično sporočilo pred evropskimi volitvami, a konkretnih ukrepov v bližnji prihodnosti ni mogoče pričakovati. Nato bodo namreč na potezi članice, ki v primeru Poljske za zdaj niso sprejele še nobene konkretne odločitve, čeprav je Evropska komisija ukrepanje na podlagi sedmega člena predlagala že decembra lani.

Sedmi člen predvideva kompleksen proces, katerega skrajni ukrep je odvzem glasovalnih pravic, za kar pa je potrebno soglasje, ki ga v primeru Poljske ni, saj je Orban že na začetku napovedal veto na takšno odločitev. V zameno lahko verjetno pričakuje podobno zagotovilo Poljske.