Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2013,
16.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija kemično orožje

Četrtek, 5. 9. 2013, 16.40

8 let

Od kod Siriji orožje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne samo Rusija, tudi Zahod je oboroževal in še oborožuje Sirijo.

Leta 2011, ko so v Siriji izbruhnili protesti proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, je Rusija v Sirijo izvozila za nekaj manj kot milijardo evrov orožja. Po podatkih sirskega obrambnega ministrstva tistega leta je kar 50 odstotkov vsega orožja Sirija uvozila iz Rusije. Kremelj je po izbruhu arabske vstaje v Siriji uradno podprl in spoštoval embargo Združenih narodov na prodajo orožja. V začetku poletja pa je Moskva močno zaropotala, ker je Evropska unija dvignila embargo na prodajo sirskim upornikom. "Rusija bo razmislila, da bi z orožjem spet začela zalagati sirski vladni režim," je takrat rekel ruski obrambni minister.

Velike in skrite transakcije med Moskvo in Damaskom A po zadnjih podatkih, ki jih je objavil Reuters, je sirsko-rusko orožarsko poslovanje v vzponu že nekaj mesecev. Reuters odkriva, da so se sirska izplačila v ruske banke v zadnjih mesecih povečala. Na eni strani se je povečalo število ladij, ki iz ukrajinskega pristanišča plujejo v Sirijo. Pristanišče ruska vojska uporablja kot izvozno okno. Vir iz ruske vojske navaja, da je Al Asad v zadnjih mesecih Rusiji začel odplačevati skoraj milijardo in pol evrov za protiraketni zaščitni sistem in 36 bojnih letal.Za vse finančne transakcije naj bi že več mesecev iz hotela iz Moskv skrbel Asadov stric.

Primer Italije Italija je težko oborožitev Siriji prodajala vse do leta 2009. Rim je z Damaskom sklenil za več kot 230 milijonov evrov orožarskega posla. Po embargu se je trgovanje uradno ustavilo. A praksa govori drugače, pravijo italijanski časopisi. "Italija je, po delih in skrito, v Sirijo prodajala lažjo oborožitev. Kako? V Italiji obstaja zakon, po katerem se lahko orožje prodaja v dobre namene. Torej za varnostne sile in policijo. In po tem zakonu takšne dobronamerne pošiljke niso podvržene nadzoru. Največ takšnih pošiljk naj bi šlo najprej v Libijo, nato pa še v Sirijo iz vojaškega kompleksa v Breisci. WikiLeaks pa je pred kratkim razkril, da je mednarodno podjetje Selex Damasku ne dolgo nazaj prodalo sistem za nadzor nad informacijami.

Primer Velike Britanije Pred dnevi je prišlo na dan, da je Velika Britanija sestavine za proizvodnjo živčnih plinov v Sirijo prodajala še deset mesecev po začetku arabske vstaje v državi. Po poročanju britanskih časopisov naj bi šlo za kemijski sestavini, iz katerih se lahko proizvaja sarin. Spomnimo, prav sarin naj bi sirske varnostne sile uporabile za poboj kakšnih 1300 civilistov, in prav zaradi tega poboja ZDA zdaj vztrajajo pri vojaškem posredovanju proti režimu Bašarja Al Asada.

Kako je Zahod pomagal Siriji razviti program kemičnega orožja? Prav zahodna podjetja naj bi sirski vladi pomagala pri izgradnji programa kemijske oborožitve. Tega je Sirija tajno začela razvijati v 70. letih kot protiutež izraelskemu jedrskemu programu. Po navedbah Dannya Shohama, kemika in biologa iz Izraela, je program razvijala v civilnem znanstveno-raziskovalnem središču, ki ga je ustanovila leta 1969 kot civilno agencijo. Prav temu središču naj bi zahodna podjetja prodajala sestavine za živčne pline. Leta 1989 je takratni direktor ameriške obveščevalne agencije Cie dejal: "Zahodna podjetja so dobavljala potrebne kemične sestavine in opremo. Brez teh ključnih elementov Sirija ne bi mogla razviti kemičnega orožja."

Ne spreglejte