SiolNET. Novice Svet
1,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obstala edina jedrska elektrarna v Iranu

1,17

termometer

Jedrska elektrarna Bušer v Iranu
Foto: Reuters

Delovanje jedrske elektrarne Bušer v Iranu je bilo v soboto nenadoma zaustavljeno. Po poročanju iranske državne televizije bo njeno obratovanje prekinjeno od tri do štiri dni. Gre za njeno prvo zaustavitev od začetka delovanja, potem ko so jo v električno omrežje priključili leta 2011.

Uradnik iranske državne elektroenergetske družbe Gholamali Rakhshanimehr je po poročanju ruskega portala Russia Today v pogovorni oddaji potrdil zaustavitev elektrarne in opozoril, da bi to lahko povzročilo izpad električne energije v državi. Dodal je, da je bil obrat v soboto zaprt "zaradi tehnične prenove, ki bo trajala nekaj dni".

Gradnja tovarne v Bušeru se je začela pred islamsko revolucijo leta 1979, nato pa jo je prekinila iransko-iraška vojna. Z rusko pomočjo so jo dokončali leta 2011, od takrat pa je nemoteno delovala do včeraj. Elektrarna uporablja rusko gorivo, jedrske odpadke pa odvažajo v Rusijo.

Težave tudi na Kitajskem

Pred tednom dni se je incident zgodil tudi v jedrski elektrarni Taishan v provinci Guangdong na jugu Kitajske. Iz francoske družbe EDF, ki je solastnica jedrske elektrarne, so sporočili, da odpravljajo težave z njeno učinkovitostjo.

Iz elektrarne so pline namerno izpustili v ozračje, vendar v dovoljenih mejah, saj želijo odpraviti težavo z učinkovitostjo delovanja, je zatrdil francoski energetski velikan. Zagotovil je, da ne gre za "scenarij nesreče s taljenjem jedrske sredice". "Ne govorimo o onesnaženju, ampak o nadzorovanih izpustih," je dejal tiskovni predstavnik EDF.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin