Sreda,
17. 7. 2013,
15.50

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Costa Concordia sojenje Francesco Schettino

Natisni članek

Sreda, 17. 7. 2013, 15.50

8 let, 6 mesecev

Obramba kapitana Coste Concordie spet predlagala dogovor s tožilstvom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V toskanskem mestu Grosseto se je začelo nadaljevanje sojenja kapitanu ladje Costa Concordia, ki je januarja lani nasedla ob otoku Giglio, Francescu Schettinu.

Schettina obtožnica med drugim bremeni uboja 32 ljudi, ki so umrli v nesreči, povzročitve nesreče in tega, da je ladjo zapustil, preden je bila končana evakuacija. Grozi mu do 20 let zapora. Sojenje se je sicer uradno začelo 9. julija, a so ga zaradi stavke italijanskih odvetnikov takoj po začetku preložili.

Zaslišali bodo 700 prič Obramba je spet predlagala dogovor s tožilstvom, v skladu s katerim bi Schettino v zameno za priznanje krivde prejel tri leta in pol zapora. V predhodnih zaslišanjih je preiskovalni sodnik to možnost zavrnil. V postopku je sicer udeleženih 4.228 oškodovancev, zaslišali pa naj bi 700 prič, od tega 575 po predlogu tožilstva. Proces poteka v nabito polni dvorani gledališča, ki so jo preuredili v sodno dvorano.

Na obravnavo je prišla tudi 26-letna Moldavijka Domnica Cemortan, ki naj bi bila med nesrečo skupaj s kapitanom na poveljniškem mostu. Ženska, ki naj bi imela razmerje s Schettinom, velja za pomembno pričo tožilstva.

Obramba želi dokazati, da za nesrečo ni odgovoren nihče Schettinova obramba je pred začetkom sojenja vztrajala, da namerava dokazati, da za nesrečo "ni odgovoren nihče". Kapitan naj ne bi bil kriv niti tega, da je zapustil ladjo. "Če bi ostal še 10 minut, bi padel v vodo in tako ne bi mogel opraviti evakuacije," trdi obramba.

V primeru nesreče je bilo obtoženih še pet ljudi. V ločenem procesu bo tako sodišče predvidoma 20. julija odločilo o njihovem dogovoru s tožilstvom. Peterica se je namreč v zameno za priznanje krivde pogodila s tožilstvom za nižje kazni brez sodnega procesa.

Konec sojenja šele leta 2014 Proces proti Schettinu naj bi se po oceni državnega tožilstva končal v prvi polovici leta 2014. "Optimistični smo glede tega, da se bo na podlagi naše preiskave postopek hitro končal. O Schettinovi krivdi ni nobenega dvoma. Dokazi so nesporni," je dejal tožilec Francesco Verusio.