Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2011,
7.27

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tornado

Petek, 29. 4. 2011, 7.27

5 let, 6 mesecev

Obama na ogledu škode po tornadih v Alabami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški predsednik Barack Obama si je v zvezni državi Alabama ogledal škodo, ki so jo povzročili tornadi, in prebivalcem prizadetih območij zagotovil, da jim bo vlada pomagala pri obnovi.

Obama je v mestu, kjer je videl popolnoma uničene zgradbe in razorano zemljo z izruvanimi drevesi, govoril tudi s prizadetimi, ki so mu opisali strahote. V tornadih je v zadnjih dneh po jugu ZDA v šestih državah umrlo okoli 300 ljudi. Največ žrtev je bilo prav v Alabami, še posebej v Tuscaloosi, kjer je nastal eden največjih tornadov v zgodovini države s hitrostjo vetra 300 kilometrov na uro. Ljudje še vedno odvisni drug od drugega Obama je ogled uničenja izkoristil tudi za poziv k večji enotnosti Američanov in dejal, da ljudje v takšnih primerih pozabijo na razprtije in se ob soočenju z močjo narave spomnijo, da so odvisni drug od drugega.

Življenje izgubilo 290 ljudi Tornadi so od začetka tedna razdejali območja v šestih zveznih državah in po doslej potrjenih podatkih zahtevali skupaj 290 življenj. Največ mrtvih so našteli v Alabami in sicer 204, v Mississippiju in Tennesseeju jih je bilo po 33, v Georgii 14, v Virginiji pet in v Kentuckyju ena smrtna žrtev.

Ljudje so imeli za pobeg na voljo le pol ure Opozorilni sistemi so sicer dobro delovali, vendar pa tornadov ni moč napovedati dovolj zgodaj in nikoli ni časa za pobeg daleč od njegove poti. Povprečen čas od opozorila do prihoda tornada je bil manj kot pol ure, kar je bilo dovolj le, da se ljudje hitro nekam zatečejo. Družina v mestecu Concorde v Alabami se je zatekla v garažo pod hišo in zaprta v avtomobil opazovala, kako jim tornado trga hišo na kose.

Milijon gospodinjstev brez elektrike Tornadi so na avtocestah premetavali tovornjake, v državi Mississippi pa so razmetali tudi kamnite nagrobne spomenike. Več kot milijon odjemalcev je ostalo brez elektrike, v Alabami pa pomaga pri iskanju preživelih in odpravljanju posledic 2000 pripadnikov nacionalne garde.

Natančnega števila tornadov v zadnjih dnevih še niso ugotovili, poročila pa se vrtijo okrog številke 100 in več. Nazadnje je bilo podobno hudo aprila leta 1974, ko je v tornadih v 13 državah srednjega zahoda in juga umrlo 315 ljudi.

Ne spreglejte